Stad kiest 'eigen' vzw als uitbater Koninklijk Circus

Het College van de Stad Brussel stelt aan de Gemeenteraad voor om de uitbating van het Koninklijk Circus over te laten aan de vzw Brussels Expo. Die vzw baat ook al de zalen La Madeleine en Paleis 12 uit en steekt zo het samenwerkingsproject van vorige uitbater Botanique en het Antwerpse Sportpaleis de loef af. In het College zetelt ook Philippe Close, schepen van Toerisme, maar vooral zelf voorzitter van Brussels Expo.

Wat door Botanique en andere privéspelers op de Brusselse concertmarkt werd gevreesd, is gebeurd: de Stad Brussel draagt de "eigen" vzw Brussels Expo voor om het Koninklijk Circus uit te baten. Het concessiecontract met Botanique, de vorige uitbater, zei de Stad eind 2015 zelf op. Het wou toen al de uitbating aan de vzw Brussels Expo overlaten, dat ook de concertzalen Paleis 12 en La Madeleine onder haar hoede heeft, maar waar ook collegelid en schepen van Toerisme Philippe Close voorzitter van is.

Maar het gemeentebestuur werd, op initiatief van Botanique, teruggefloten door de Raad Van State, die oordeelde dat er een openbare aanbesteding moest komen waar alle geïnteresseerde organisaties zich konden voor aanmelden. Die oproep tot kandidatuurstelling kwam er uiteindelijk op 26 juni van dit jaar. Daar bleken maar twee geïnteresseerden zich op in te schrijven: de Botanique, met nv Sportpaleis aan haar zijde, en Brussels Expo vzw.

Nu blijkt dat Brussels Expo het contract zal binnenhalen. In een persbericht zegt schepen Mohamed Ouriaghli dat die vzw het haalde "op basis van de kwalitatieve selectie van de inschrijvers en de formele en materiële analyse van de offertes". Brussels Expo zou een offerte opgesteld hebben waar ook plaats is voor alternatieve inhouden zoals theater, dans, circus, urban art en cinema. 

De beslissing van het College zal heel wat wenkbrauwen doen fronsen. De VZW Expo wordt immers beschouwd als een vzw die door de Stad zelf wordt beheerd. Eerder uitten verschillende politici al kritiek op het eventuele voordragen van de VZW Brussels Expo als uitbater van het Koninklijk Circus. Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) laakte het gebrek aan een onafhankelijke jury en noemde de uitbating "een slechte circusact."

Ook staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) waarschuwde dat het bestuur een monopolie wil verwerven op de Brusselse concertenmarkt.

De analyse van het College wordt nu ter goedkeuring aan de Gemeenteraad voorgelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Inclusie-manager Samia Ahrouch: 'Voetbal moet even divers zijn als Brussel'
  • Op zoek naar straatracers in Schaarbeek
  • De terugkeer van de ambtenaren
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Gorges Ocloo: 'De cultuursector is nogal hypocriet'
  • David Numwami: extase à tous les étages
  • Anne Daems: inside the 'Garden Room'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement