Erik Deneyer, uitbater van stripwinkel Het B-Gevaar in de Beenhouwersstraat, lanceert nu Expo 59

| Erik Deneyer was 27 jaar lang zaakvoerder van stripwinkel 't B-Gevaar, vernoemd naar een Nero-strip.

Stripexpert en winkeluitbater Erik Deneyer (55) overleden: 'Hij leefde voor strips'

SD
© BRUZZ
29/11/2022

Erik Deneyer, 27 jaar lang eigenaar van de enige Nederlandstalige stripwinkel in Brussel, is vorige week vrijdag op 55-jarige leeftijd overleden. Hij leed al langer aan kanker.

Deneyer was 27 jaar lang zaakvoerder van stripwinkel 't B-Gevaar, vernoemd naar een Nero-strip. Niet toevallig omdat dat verhaal ging over een machine die mensen jonger of ouder kan maken. “Dat effect hebben strips ook", zei Deneyer daarover in 2020. "Veel ouderen worden er nostalgisch van, en voor jongeren vormt het een bron van kennis en ontwikkeling."

't B-Gevaar was de enige Nederlandstalige stripwinkel in Brussel. De winkel startte in de Greepstraat en week in 2017 uit naar de Beenhouwersstraat. In 2020 bleek dat 't B-Gevaar moest sluiten om financiële redenen, waarna de winkel werd omgedoopt tot Expo 59. Volgens Stripspeciaalzaak.be zal de winkel voorgoed de deuren sluiten.

Bijzondere man

Deneyer adviseerde graag klanten over mogelijke aankopen. “Zeg me voor wie je een album zoekt: je vader, je vrouw, je kind, en ik doe een voorstel", klonk het nog in 2020.

"Erik is een bijzondere man," zei toenmalig Brussels parlementslid en vaste klant Bruno De Lille daarover in 2019. "Hij gaf mij mijn stripopvoeding. Op basis van een aantal vragen kan hij jou dingen aanraden die later jouw favoriet worden. Iets gaan halen bij hem is zoveel meer waard dan gewoon iets oppikken uit de Fnac.”

De Bende van de Zwarte Kous

Als stripexpert hielp hij ook tekenaars met advies, wist hij steeds stripnieuws te duiden en stampte hij volgens Stripspeciaalzaak.be de kortstondige mecenasgenootschap De Bende van de Zwarte Kous uit de grond om projecten te helpen financieren. Hij maakte ook ex librissen (exclusieve stripprenten) en werkte mee aan tentoonstellingen in de Japanse Toren en de KVS.

Hij was eveneens een tijdlang verbonden aan het Marc Sleen Museum en gaf ook verschillende strips zelf uit onder het label Enigma, zoals Excalibur, Usagi Yojimbo, Kane, L voor Lloy en Harry's Magazine.

“Deneyer gold als iemand met een pertinente, maar altijd onderbouwde mening. Die uitte hij ook in recensies die hij voor zijn eigen website en blog schreef," schrijft Stripspeciaalzaak.be.

Op 5 december om 13 uur wordt afscheid genomen van Deneyer in crematorium Siesegem in Aalst. Hij laat een vrouw en kind na.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni