Tekenatelier van Victor Horta opent op 2 juli voor het publiek

© Facebook

In het Hortamuseum in Sint-Gillis kan je vanaf donderdag 2 juli het tekenatelier van Victor Horta binnen wandelen. De definitieve opening van het tekenatelier is ook het startschot voor de nieuwe tentoonstelling "Ateliergeheimen, het art nouveau ornament", waarin wordt teruggeblikt op de creatie van kunstenaars en architecten aan het einde van de 19de eeuw.

Het Hortamuseum is meer dan enkel een huis. Het bevat ook het atelier van de alomgekende architect Victor Horta. Meer nog, het museum beschikt over een uitzonderlijk archief van 500 mallen die in bewaring zijn gegeven door de Musea voor Kunst en Geschiedenis en na het overlijden van Victor Horta in extremis zijn gered door architect Jean Delhaye.

De tweede verdieping van het museum, waar het atelier zich bevond, werd tot voorheen gebruikt als opslagplaats. Maar dankzij een systeem van vitrines kunnen de mooiste mallen nu bewaard, beschermd en tentoongesteld worden. De tentoonstelling "Ateliergeheimen, het art nouveau ornament" (2 juli-27 september) duikt echt de wereld van de creatie in met meer dan 80 tekeningen, waarvan er 61 nooit eerder vertoond werden.

Werken van onder meer William Morris, Henry van de Velde en Charles R. Mackintosh illustreren hoe een eerste potloodschets uiteindelijk leidt tot een stof of behangpapier met de mooiste motieven en ornamenten. Via de vier thema's eclecticisme, natuur, stilering en geometrie komen alle trends van de Art Nouveau aan bod.

Oorspronkelijk zouden het tekenatelier en de nieuwe expo op 19 maart openen, maar dat werd uitgesteld als gevolg van de coronacrisis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?