| Saskia (rechts) is de tien miljoenste bezoeker, hier op de foto met vriendin Melis.

Tien miljoenste bezoeker Atomium komt uit Parijs: 'Een beetje zoals onze Eiffeltoren'

KVDP
© BRUZZ
08/12/2023

Het Atomium heeft vandaag de tien miljoenste bezoeker sinds 2006 ontvangen. Het gaat om een 21-jarige studente uit Parijs. "Zo'n ontvangst had ik niet verwacht," reageert ze. "Het Atomium is voor Brussel een beetje wat de Eiffeltoren voor ons is."

Voor het Atomium is het een gewoonte om belangrijke bezoekers in de bloemetjes te leggen. Rond 11 uur ontving het de tien miljoenste bezoeker sinds de heropening in 2006. De gelukkige heet Saskia en is een 21-jarige studente uit Parijs. Zij wordt, samen met haar vriendin met wie ze het monument bezoekt, getrakteerd op een aperitief, bos bloemen en allerlei goodies uit de souvenirwinkel. Daarna volgt een rondleiding in het Atomium en een lunch in het restaurant.

"Dit is een heel leuke verrassing. Zo'n ontvangst had ik helemaal niet verwacht," reageert de studente. Zij is sinds gisteren in Brussel op uitnoding van haar vriendin Melis, een 19-jarige studente uit Parijs die in Brussel studeert. "Ik heb haar het Atomium laten ontdekken," zegt Melis, die het iconische monument op de Heizelvlakte zelf al vier of vijf keer bezocht heeft. "Als vrienden of familie op bezoek komen gaan we steeds naar het Atomium."

Ook voor Saskia was het Atomium een verplichte stop tijdens haar bezoek in Brussel, nadat ze gisteren het historische centrum bezocht heeft. "We hebben Manneken Pis gezien en de mooie verlichting op de Grote Markt, magnifiek," vertelt ze. "Het Atomium is groter dan ik had gedacht."

"Wij vergelijken het met onze Eiffeltoren," vult Melis aan. "Het zijn compleet verschillende structuren, maar ze hebben een gelijkaardige geschiedenis. De twee zijn uniek, maar het Atomium is voor Brussel een beetje wat de Eiffeltoren voor ons is. Ze bepalen het uitzicht van de stad."

De directrice van vzw Atomium heeft het over een belangrijk symbolisch moment. De vzw viert de tien miljoenste bezoeker op het einde van een goed jaar. "We hebben dit jaar heel goede bezoekersaantallen," zegt directrice Julie Almau Gonzalez. "We schommelen doorgaans tussen 500.000 en 650.000 bezoekers. Dit jaar zitten we nu al aan meer dan 650.000 bezoeken." En zo ziet het ernaar uit dat 2023 nog beter wordt dan recordjaar 2022, toen de teller op de laatste dag van het jaar op meer dan 660.000 stond.

Dat is goed nieuws voor de negen stalen bollen, die in 1958 open gingen voor de Wereldtentoonstelling. Het was toen de bedoeling dat ze na een halfjaar werden afgebroken. "Onze eerste missie als vzw is om het gebouw te onderhouden en publiek toegankelijk te houden. Daar doen we alles aan. Alle winst gaat naar renovatie en onderhoud," aldus de directrice. "Het Atomium gaat nog heel lang blijven staan in Brussel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni