Tom Bonte wordt de nieuwe directeur van de Ancienne Belgique

© Beursschouwburg

De Ancienne Belgique heeft een nieuwe directeur: afscheidnemend directeur van de Beursschouwburg Tom Bonte.

De Algemene Vergadering van Ancienne Belgique benoemde zonet Tom Bonte als nieuwe algemeen directeur. Hij volgt Marc Vrebos op, die de functie ad interim vervulde na het vertrek van Dirk De Clippeleir begin dit jaar. Door de lockdown tijdens de coronacrisis liet de aanstelling van een nieuwe directie langer op zich wachten dan gepland. Met de benoeming van Bonte komt daar nu verandering in.

Tom Bonte (43) leidde de voorbije negen jaar lang het multidisciplinaire kunstenhuis Beursschouwburg, waarbij hij erin slaagde om de plek terug centraal in het Brusselse culturele veld te plaatsen en een ruim en jong publiek aan te trekken. Eerder was hij assistent-programmator bij deSingel in Antwerpen, van 2005 tot 2011 was hij programmator bij Vooruit in Gent. Bonte is ook voorzitter van de raad van bestuur van het Brussels Kunstenoverleg en lid van de raad van bestuur van OKO, het Overleg Kunstenorganisaties.

“Ik kijk er enorm naar uit om het sterke team dat AB is, te vervoegen,” laat de kersverse directeur weten. “Ik zie het als een uitdaging om samen met de ploeg de coronacrisis te gebruiken om nieuwe ideeën en initiatieven te ontwikkelen.”

Bonte benadrukt ook de ecologische voortrekkersrol die het huis opneemt, maar kijkt ook naar de kansen die er zijn om sommige routines te bevragen en andere zaken aan te pakken. Zo wil hij kijken naar de rol die de iconische concertplek in een meer en meer diverse samenleving moet spelen. “Ik zie voor AB een verbindende opdracht in deze kleurrijke hoofdstad. En ik geloof ook sterk in een combinatie van verbreden én verdiepen. Maar eerst moeten we heelhuids uit deze crisis komen uiteraard.”

Tom Bonte zal ten laatste op 1 september 2020 in dienst treden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?