| Een deel van het team van Un Monde, met rechts regisseur Laura Wandel.

De film Une vie démente van Ann Sirot en Raphaël Balboni is zaterdagavond in Brussel met de belangrijkste prijzen gaan lopen op de uitreiking van de Magritte du Cinéma, de Franstalige filmprijzen in ons land. De film, die handelt over dementie, won zeven prijzen, waaronder beste film. Ook Un monde van de Brusselse Laura Wandel won zeven prijzen, waaronder die voor beste debuutfilm.

Jean Le Peltier werd op deze elfde editie bekroond tot beste acteur voor zijn rol in Une vie démente, terwijl Jo Deseure voor haar rol in dezelfde film de prijs van beste actrice won.

Un monde van de Brusselse Laura Wandel kreeg de prijs voor beste debuutfilm, beste regie, beste geluid en beste montage. De jonge acteurs Maya Vanderbeque en Günter Duret uit deze film werden bekroond als beste belofte. Actrice Laura Verlinden won beste vrouwelijke bijrol.

un-monde

'Un Monde' van Laura Wandel.

Un monde won op het festival van Cannes al de Fipresci-prijs van de internationale filmcritici in de sectie "Un certain regard", die op opkomende cineasten gericht is.

Een van de 22 Magritte-prijzen is er eentje voor de beste Vlaamse film. Die was zaterdag voor La Civil van Teodora Ana Mihai.

Er was zaterdagavond postuum een ere-Magritte voor cineaste Marion Hänsel. Daarvoor was de Franse actrice en zangeres Jane Birkin naar Brussel afgezakt. ZIj speelde de heldin in Dust in 1985, waarmee Marion Hänsel de Zilveren Leeuw won op het filmfestival van Venetië.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni