| De top valt samen met de start van het Passa Porta Festival

Volgende top van internationaal opvangnetwerk voor vervolgde kunstenaars in Brussel

KVDP
© BRUZZ
10/06/2022

De volgende top van International Cities of Refuge Network (ICORN) zal in maart volgend jaar plaatsvinden in Brussel. Dat kondigen de Stad Brussel en Passa Porta aan. ICORN zorgt ervoor dat verbannen kunstenaars opgevangen kunnen worden.

De Stad Brussel is de gaststad voor de volgende algemene vergadering van het netwerk. ICORN verzamelt meer dan 250 kunstenaars, politieke vertegenwoordigers en organisaties en biedt aangesloten steden de mogelijkheid om verbannen kunstenaars op te vangen die hun land moesten ontvluchten omwille van hun creaties.

"Het is een eer voor de Stad Brussel dat ze is uitgekozen om in maart 2023 de volgende top van ICORN te organiseren, het internationale netwerk van asielsteden die kunstenaars opvangen die in hun land worden bedreigd," zegt Brussels cultuurschepen Delphine Houba (PS). "Deze aanpak kadert in een lange traditie om verbannen schrijvers in Brussel te verwelkomen."

'Broedplaats voor ideeën'

De top zal samenvallen met de start van Passa Porta Festival. Dat is geen toeval, want Passa Porta is ook zelf lid van ICORN. "Het is vanwege hun niet aflatende oefening in kritisch denken dat schrijvers regelmatig worden bedreigd in hun vrijheid van meningsuiting," zegt directeur Ilke Froyen.

"De ICORN-conferenties zijn een ongelooflijke broedplaats voor ideeën. Het zijn bijeenkomsten van onschatbare waarde, niet alleen voor de vervolgde schrijvers uit de hele wereld die de kans krijgen er elkaar te ontmoeten, maar ook voor de gaststeden en -locaties die, zoals Passa Porta, auteursresidenties aanbieden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Passa Porta, Passa Porta festival, Delphine Houba

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni