| Will Tura tijdens een optreden op de Grote Markt in Brussel naar aanleiding van de Vlaamse feestdag.

Na ruim zestig jaar op de planken neemt Will Tura (82) afscheid van het touren. "Een moeilijke beslissing, maar de twijfels of ik me nog honderd procent zou kunnen uitleven op het podium, hebben me overtuigd", zegt de zanger donderdag in Het Laatste Nieuws. Will Tura maakt dus plaats voor Arthur Blanckaert. "Jenny zal niet rouwig zijn dat ik stop", aldus Tura.

Anderhalf jaar geleden tourde de keizer van het Vlaamse lied nog van Hasselt tot Middelkerke met zijn 'Ronde van Vlaanderen'. Zijn allerlaatste concertreeks, zo blijkt nu.

"Het gevoel om live op te treden met een band is met niks te vergelijken. Maar na 10.000 keer is het goed geweest. Het is nu aan Arthur Blanckaert om voluit van het leven te gaan genieten", zegt Tura. "Aan het begin van mijn carrière had ik nooit kunnen bedenken dat ik zo vaak zou mogen zingen. Ik heb van ieder moment op het podium genoten en kan mijn fans daarom niet genoeg bedanken."

De twee coronajaren, in afzondering en zonder optredens, hebben blijkbaar toch sporen nagelaten bij de zanger - tijdens de pandemie was er plots veel tijd om na te denken over zijn leven en zijn toekomst. Ook de dood van Johnny Sax, 59 jaar lang Tura's vaste saxofonist, midden 2022, en het overlijden van zijn oudste broer Hubert, begin 2019, hebben voor krassen op de ziel gezorgd.

"Of ik Will Tura helemaal op stal heb gezet? Natuurlijk niet", klinkt het. "Ik blijf thuis spelen en componeren. Maar ik laat nu vooral de dingen wat op mij afkomen. Gert Verhulst was de man die ervoor zorgde dat ik samen met Steve Willaert de composities voor '40-45' mocht maken. Dan was er 'Vergeet Barbara'. Niks moet nog, sommige dingen mogen nog. Dat is een fijn gevoel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Will Tura , Brusselaar van de week

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni