Zangeres Amanda Malela over haar carrière: 'Het begon allemaal in Brussel'

© Communicatiedienst/Amanda Malela
| Amanda Malela, een Belgische zangeres van Congolese oorsprong, tijdens de opnames van de video 'Validé', een van de titels van 'Luv Is God'.

Na verschillende samenwerkingen met grote namen in de muziek, heeft de Congolees-Brusselse zangeres Amanda Malela besloten om solo te gaan. Haar missie kan in twee woorden worden samengevat: liefde verspreiden. Onlangs lanceerde ze haar eerste album ‘Luv Is God'. "Ik breng een boodschap van liefde en hoop."

Amanda Malela is een Belgische zangeres, auteur-componist van Congolese oorsprong. Haar muzikale stijl is gericht op onverwachte mixen, van pop over afro tot gospel en zelfs culturele sounds. Haar muziek beperkt zich niet tot gospel want Amanda wil verschillende stijlen verenigen. Op 1 juni 2018 viel ze op met haar eerste single 'Kumama' in het Lingala wat betekent 'wees geprezen'.

Het succes is er en ze wordt direct op indrukwekkende wijze voortgestuwd in de grote Afro-Gospel scene. Na andere liedjes zoals 'Hosana' in 2019, 'Validé' in 2020 en 'Melody' in 2021 brengt Amanda Malela met 'Luv Is God' haar eerste album uit. Voor ze haar album uitbracht, was de artieste achtergrondzangeres bij vele gevestigde artiesten, waaronder Francis Cabrel, Lara Fabian en Vanessa Paradis.

Op 1 juni 2018 creëerde ze buzz met haar eerste single met de naam van 'Kumama' in het Lingala wat betekent, 'zij geprezen'.

U hebt uw nieuwe album 'Luv Is God' uitgebracht. Welke boodschap wilt u graag brengen?

Malela: "De boodschap die ik graag wil brengen in mijn eerste album is een van liefde en hoop. 'Spread love', verspreid liefde want liefde overwint alles en behoudt het geloof in alle omstandigheden."

Wat betekent Brussel voor u en hoe inspireert de stad u?

Malela: "Brussel is de stad waar het allemaal begon, de stad waar ik geboren en getogen ben. Het inspireert me met het comfort en de veiligheid van een gastvrije moeder."

Heeft u een boodschap voor de Brusselse jongeren die hetzelfde pad willen bewandelen als u?

Malela: "Alles is mogelijk voor wie gelooft. Wees er zeker van dat dit jullie pad is en laat jullie ook goed omringen. Leer de kansen te grijpen en ook in jullie zelf te investeren. Tot slot, wees niet bang om de eerste stap te zetten, op het juiste moment. De Belgische muziekindustrie is niet gespaard gebleven van de pandemie en verschillende evenementen zijn uitgesteld. Terwijl ik hoop op een mogelijke terugkeer naar een normale situatie tegen 2022, bereid ik met mijn team voor jongeren en het Brusselse publiek een groot live-concert online voor, aan het einde van dit jaar. Het zal overal ter wereld zichtbaar zijn tegen een redelijke prijs."

Hoe is uw passie voor muziek ontstaan?

Malela: "Mijn liefde voor muziek komt van mijn vader, ook al maakte hij er geen carrière van. Mijn vader zag het talent dat ik in me had toen ik heel jong was. Hij leerde me de basis en zette me in een kinderkoor. Het trieste is, dat hij me niet zag groeien in die carrière, omdat hij een auto-ongeluk had. Mijn vader was acht jaar in een coma. Tijdens deze zeer moeilijke periode in mijn leven waren het mijn geloof en muziek die me hielpen een betekenis in mijn leven te vinden."

Wat voor muziek maakt en vertegenwoordigt Amanda Malela? En wie heeft u het meest beïnvloed?

Malela: "Ik zou zeggen dat ik muziek maak die mensen samenbrengt. Als ik het muziekgenre van de boodschap scheid, denk ik Afro-pop. Het is de algemene stijl die mij het best vertegenwoordigt. Het is een goed compromis tussen populaire muziek die veel verschillende stijlen omvat en Afro, dat mijn erfgoed is. Wat de invloed betreft, ben ik opgegroeid met het luisteren naar Celine Dion en Whitney Houston, maar daarbuiten is er ook de invloed van de huidige trends, mijn cultuur en mijn achtergrond als achtergrondzangeres."

Amanda Malela
© Communicatiedienst/Amanda Malela
| Haar muzikale universum is gericht op onverwachte mixen, van pop tot afro, van drill tot gospel en zelfs culturele sounds. 

'City Of Joy' is een van de titels op uw album. Het is opgedragen aan de vrouwen die verkracht zijn in Oost-Congo. Steunt u de strijd van Nobelprijswinnaar Denis Mukwege?

Malela: "Ja, 'City Of Joy' is een lied van hoop, opgedragen aan alle vrouwen en kinderen die verkracht zijn in het oosten van mijn land. Het is een manier voor mij om mijn stem te gebruiken, zodat op een dag dit geweld zal stoppen. Ik steun ook elke persoon of organisatie die vecht om deze vrouwen te helpen en ook om de situatie te veranderen, onder andere Dr. Denis Mukwege."

Wat bent u van plan te doen voor deze vrouwen?

Malela: "Op dit moment ben ik bezig met het oprichten van mijn stichting in dit land en ik moedig alle vrouwen, uit de hele wereld, die op hun niveau invloed hebben aan om zich bij mij aan te sluiten. Het doel is om hun stemmen te gebruiken zodat al deze verschrikkelijke situaties stoppen."

Wie motiveerde u om een solocarrière na te streven?

Malela: "Ik heb samengewerkt met grote artiesten zoals: Francis Cabrel, Lara Fabian, Vanessa Paradis, Benjamin Biolay... en het zijn al deze mensen, vooral Francis Cabrel, die in mij zagen wat ik niet zag. Ze moedigden me toen aan om een solocarrière te beginnen. In het midden van een tournee met Francis Cabrel, maakte ik met mijn vriend Mike, nu mijn manager, de compositie van Kumama. Het begon allemaal in de keuken van zijn ouders, daarna brachten we de track uit en vandaag sta ik in BRUZZ (lacht).

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?