Toerist in eigen stad: Peter Dhondt in het Belgisch Stripmuseum

| Toerist in eigen stad: Peter in het Belgisch Stripmuseum.

Toerist in eigen stad

BRUZZ tipt toeristische plekken: het Stripmuseum

Jasmijn Post
© BRUZZ
13/07/2023

In de reeks 'Toerist in eigen stad' delen BRUZZ-redacteurs hun geheime liefde voor onze bekendste toeristische trekpleisters. Deze week trekken we naar het Stripmuseum. Dat is echt het bezoeken waard volgens infograficus en grafisch redacteur Peter. "Je kunt er blijven kijken en lezen zolang je maar wil."

Waarom moet iedereen volgens jou het Belgisch Stripmuseum bezoeken?

"Ik ben opgegroeid met de tijdschriften Robbedoes en Kuifje. Elke week keken we reikhalzend uit naar het vervolg op de verhalen. Ik ben nog altijd onder de indruk van die generatie tekenaars uit de jaren 1980, lang voor striptekenen digitaal werd.

Het Belgisch Stripmuseum focust vooral op dat heerlijke métier van toen: eerst maken ze de schetsen met potlood op papier en achteraf werd de inkttekening en inkleuring gedaan. Veel interactief materiaal zul je hier niet vinden, toch kun je hier blijven kijken, zolang en hoe je maar wil.

Het Stripmuseum is ook interessant vanwege de architectuur. Het gebouw van Victor Horta was ooit een warenhuis, maar stond sinds de sluiting van 1970 tot eind jaren 1980 te verkommeren. De beslissing om er een stripmuseum van te maken heeft het gebouw gered."

Wat is je beste herinnering in het Stripmuseum?

"De tienduizenden strips in stijlvolle rekken die je helemaal gratis ter plaatse mag lezen. Ik heb er uren uit voorgelezen aan mijn kinderen, liggend op de grote kussens op de grond."

Wat is er verder nog te doen in de buurt?

"Je ziet hoe het pand niet helemaal in de tijd past waarin de andere gebouwen in de Zandstraat zijn gebouwd: alleen het Marc Sleen Museum - dat gerenoveerd wordt - aan de overkant staat er nog uit dezelfde tijd. Verder zie je veel nieuwbouw. Toch is het ook een plek met een rijke historie. Op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat wordt elk jaar de Meyboom geplant, een folkloristische Brussels ritueel.

Ook het voormalige Rijksadministratief Centrum is vlakbij met de heraangelegde Pechèretuin. Het is interessant om te zien wat er van de oude kantoren van de ambtenaren is geworden. Vandaag wonen hier mensen en is er een meertalige basisschool.

Als je houdt van het beeldverhaal en zin hebt in een meer hedendaags museum, raad ik aan om door te wandelen naar het MIMA aan het kanaal."

Plage Flagey

Zomer in de stad! En dus ook tijd voor een aantal zomerinterviews, Brusselse auteurs over hun stad, leestips van de leesambassadeurs én toeristische tips van onze eigen redacteurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , culture , Plage Flagey , belgisch stripmuseum , toerist in eigen stad

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni