| De Esplanade bij het Europees Parlement.

Elk halfjaar nieuw kunstwerk op Esplanade Europees Parlement: België bijt de spits af

HUB
09/01/2024

Woensdag wordt op de Esplanade aan het Europees Parlement een grote installatie van de hedendaagse kunstenaars Ann Veronica Janssens en Michel François ingehuldigd. Het werk is het eerste dat voortkomt uit The Artists’ Parliament, een nieuw initiatief van het Brussels Gewest samen met het Europees Parlement.

Met The Artists’ Parliament willen het Brusselse Commissariaat voor Europa en de Internationale Organisaties (CEIO) en het Europees Parlement van de Esplanade een nieuwe plek voor kunst in de publieke ruimte in de Europese wijk maken. Om de zes maanden zal een ander kunstwerk de Esplanade verfraaien met hedendaagse kunst. De werken zullen telkens gemaakt worden door kunstenaars uit het land dat het roulerende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt.

België, dat de eerste helft van 2024 voorzitter is, mocht de spits afbijten. Voor ons land selecteerde curator Joël Benzakin de gerenommeerde kunstenaars Ann Veronica Janssens en Michel François, die België vertegenwoordigden op de Biënnale van Venetië in 1999 en werk tentoonstellen over de hele wereld. Zij maakten Weggeblazen/L’Aire d’un Souffle, een installatie in de vorm van een lang raster op een zilverkleurige ondergrond van betonblokken. Aan de bovenkant van het rooster zit een groot gat, dat erin lijkt geblazen te zijn door een sterke luchtstroom.

L'Aire d'un Souffle van Ann Veronica Janssens en Michel François zal op het Solidarność-plein bij het Europees parlement komen te staan

| L'Aire d'un Souffle van Ann Veronica Janssens en Michel François zal de komende maanden te zien zijn op het Solidarność-plein bij het Europees parlement.

Onthulling

De installatie wordt woensdag om 11u onthuld en zal de komende maanden vrij te bezichtigen zijn.

In de tweede helft van 2024 wordt Hongarije voorzitter van de Raad van de Europese Unie en zullen er dus Hongaarse kunstenaars geselecteerd worden voor de openluchttentoonstelling. Daarna is het de beurt aan artiesten uit achtereenvolgens Polen en Denemarken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni