Flowertime in stadhuis trekt 17.000 bezoekers

© Belga
15/08/2023

Het Brusselse bloemenfestival in het stadhuis op de Grote Markt sluit dinsdagavond de deuren. De organisatie spreekt over "een zeer geslaagde editie", met 17.000 tot 18.000 bezoekers.

Van 11 tot 15 augustus versierden 23 teams van bloemisten vijftien zalen van het Brusselse stadhuis. De bloemenkunstenaars uit Brussel, Wallonië, Vlaanderen en het buitenland moesten het surrealisme in de bloemetjes zetten gedurende deze vijfde editie van Flowertime.

Het aantal bezoekers daalde wel met tien procent in vergelijking met de vorige editie van Flowertime in 2019. Toch merkt de Brussels Flower Carpet Association op "dat het evenement duidelijk zijn plaats heeft veroverd naast zijn grotere zusje, het Bloementapijt op de Grote Markt", zegt Karel Goethals van de Brussels Flower Carpet Association vzw.

Volgens Goethals heeft dat te maken met het visuele aspect van de tentoonstelling. "Het is een heel 'instagrammable' gebeuren. Dat verklaart ongetwijfeld ook het succes ervan."

Buitenlandse toeristen

Doordat de tentoonstelling op de Grote Markt plaatsvindt, worden ook niet enkel Belgen verleid tot een bezoekje aan de bloemenkunstwerken. "Tachtig procent van onze bezoekers komt uit het buitenland", aldus Richard Poncin, een van de bestuurders vzw bloementapijt van Brussel.

Eén van de nieuwe toevoegingen aan de vijfde editie van Flowertime was een bezoekje aan de toren van het Brusselse stadhuis. "De tickets voor deze View Tower Experience vielen erg in de smaak", zegt Poncin. Dat meldt ook Adelaïde de Patoul, woordvoerster voor Brussels Major Events. "Het beste uitzicht van Brussel trekt zowel bezoekers als toeristen aan, en dat ondanks de 200 traptreden om tot boven te geraken."

De bloemenkunstwerken worden dinsdagavond afgebroken en verwijderd uit het stadhuis. Ook de olifanten van de Verbeke Foundation, die op de Grote Markt stonden, worden terug naar Kemzeke in Oost-Vlaanderen gebracht, vlakbij Sint-Niklaas. "De olifanten worden 's nachts met een speciaal konvooi teruggebracht, wanneer de Brusselse straten leeg zijn," duidt Poncin.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni