Fototentoonstelling in Brussels stadhuis brengt mensenhandel in beeld

© Belga
30/07/2021

In het Brussels stadhuis strijkt dit weekend de fototentoonstelling 'Photo-Voice: Mensenhandel door de ogen van de slachtoffers' neer. De expo past in het kader van de Werelddag tegen Mensenhandel en de Blue Heart campagne van de Verenigde Naties. Om die reden zullen Manneken Pis en verschillende gebouwen in Belgische steden blauw kleuren.

Schattingen van de Global Slavery Index geven aan dat in België elk jaar 23.000 mensen het slachtoffer worden van moderne slavernij. België heeft een beschermingsprocedure voor slachtoffers, maar de toegang ertoe blijkt slechts voor een klein deel van deze slachtoffers weggelegd. In 2020 kon vzw PAG-ASA, het gespecialiseerde opvangcentrum in Brussel, 220 slachtoffers opvangen en begeleiden in het kader van deze beschermingsprocedure.

"We moeten hard inzetten op de strijd tegen mensenhandel, maar ook de nodige begeleiding en opvang voorzien voor de slachtoffers ervan. Wereldwijd lopen miljoenen mensen kans om slachtoffer te worden van mensenhandel. Eén op de drie slachtoffers is een kind", verklaart Inge Vervotte, een van de bestuurders van het VN-Fonds voor Slachtoffers van Mensenhandel (UNVTF).

De fototentoonstelling in het Brussel stadhuis is een heel weekend gratis toegankelijk voor het publiek tussen 10 en 18u. De expo vindt plaats in de Ogivale Zaal, die te bereiken is via de binnenkoer.

De expo biedt een complexe en diepgaande kijk op mensenhandel in België. Twee professionele fotografen hebben samen met slachtoffers van mensenhandel verschillende momenten van uitbuiting in scène gezet om te tonen hoe het werkelijk is voor de mensen die het hebben doorstaan.

tentoonstelling mensenhandel 2

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni