© MSK Gent | De werken worden momenteel tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent

Jette krijgt museum voor Russische avant-gardekunst

© BRUZZ
13/10/2017

In 2020 moet op het kasteeldomein van Dielegem een nieuw museum opengaan, volledig gewijd aan kunst van de Russische avant-garde van het begin van de 20e eeuw. De Russische verzamelaar Igor Toporovski schenkt zijn volledige collectie aan de Dielegemstichting.

De indrukwekkende collectie, met onder andere werken van de schilders Kazimir Malevitsj, Wassily Kandinsky en Natalja Gontsjarova, zal huizen in het jachtpavilioen van het vroegere kasteel van Dielegem in Jette. De hele site, zo'n 2 hectare groot, zal gerenoveerd en vernieuwd worden.

De Russische kunsthistoricus Igor Toporovski (51) laat in de krant La Libre Belgique weten dat hij zijn uitgebreide collectie zal schenken aan de Dielegemstichting, voorgezeten door de Jetse burgemeester Hervé Doyen (CDH).

Chaos

Bedoeling is dat er zowel plaats komt voor een permanente tentoonstelling als voor tijdelijke expo's, gewijd aan de geschiedenis van het Russische modernisme van begin 20ste eeuw. Toporovski's uitgebreide familie verzamelde de collectie in verwarrende omstandigheden. Eerst tijdens de periode van dictator Stalin, die de avant-gardekunst liever kwijt dan rijk was. Daarna tijdens de val van de Sovjet-Unie, toen veel kunst verloren ging in de chaos.

"Ik wilde een collectie samenstellen van de rijke Russische avant-garde, die tot twee keer toe vermoord is: eerst door Stalin en daarna door de val van de Sovjet-Unie", zegt Toporovski.

Fans hoeven niet tot 2020 te wachten om de kunstwerken te zien. Delen van de verzameling zullen vanaf 21 oktober al te zien zijn in het Museum voor Schone Kunsten in Gent, dat zijn permanente collectie op een nieuwe manier voorstelt en aanvult met geleende stukken van de Toporovski-verzameling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, culture, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie