| Amal is de laatste film van de Brusselse regisseur Jawad Rhalib.

Lubna Azabal bekroond tot beste actrice op Tallinn Black Nights Film Festival

AD
© BRUZZ
19/11/2023

De Brusselse Actrice Lubna Azabal heeft de prijs gewonnen voor beste actrice op het Tallinn Black Nights Film Festival, het belangrijkste filmfestival in de Baltische staten. Ze krijgt die prijs voor haar vertolking van ‘Amal’: een leerkracht op een middelbare school in Brussel die haar leerlingen steeds verder uit elkaar ziet drijven.

De Brusselse film- en theateractrice vertolkte eerder al rollen in Les temps qui changent (André Téchiné), het Palestijnse Paradise Now (Hany Abu-Assad), Incendies (Denis Villeneuve) en Body of Lies (Ridley Scott). Ze deelt de prijs voor beste actrice op het Tallinn Film Festival met Kim Higelin, die schittert in het controversiële Franse drama "Consent", geregisseerd door Vanessa Filho. De film vertelt het verhaal van een tiener die een affaire heeft met een manipulatieve vijftigjarige schrijver.

'Amal'

Nu kruipt Azabel dus ook in de huid van Amal, een leerkracht op een middelbare school in Brussel met gewaagde lespraktijken en gedurfde meningen. Ze doet er alles aan om haar liefde voor lezen en vrijheid van meningsuiting over te dragen op haar leerlingen.

De lerares ziet hoe haar leerlingen totaal anders in het leven staan en steeds verder uit elkaar drijven. Ze doet haar uiterste best om duidelijk te maken dat we die (religieuze) verschillen moeten omarmen, maar wanneer een van de meisjes in haar klas uit de kast komt, lopen de spanningen zo hoog op dat haar stem in gevaar komt.

De Brusselse regisseur Jawad Rhalib staat bekend om zijn sociaal geëngageerde documentaires, waaronder The Pink Revolution, The Time Arabs Danced en Puisque je suis née. Met Amal toont hij een verhaal over de toenemende polarisatie, die te voelen is tot in de klaslokalen van de middelbare school.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni