De museumpas is een museumabonnement, waarmee je een jaar onbeperkt op bezoek kan bij meer dan 225 Belgische musea
© Belgaimage

Musea ontvangen helft meer museumpashouders dan vorig jaar

© Belga
06/12/2023

De museumpas, het grootste museumabonnement van het land, heeft de mijlpaal van 500.000 verkochte abonnementen gerond. De pas wordt ook gretig gebruikt. Tijdens de eerste elf maanden van 2023 legden pashouders in totaal 837.000 bezoeken af, een stijging met 48 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Met de museumpas kan de houder een jaar lang 235 musea en tentoonstellingen in heel België bezoeken. Het is een gemeenschapsoverschrijdend project door en voor de musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, aldus directeur Erika T'Jaeckx.

De afgelopen maand november was de meest succesvolle in het vijfjarig bestaan van museumPASSmusées. "We rondden voor de eerste keer de kaap van 100.000 bezoeken op één maand. Een enorm cijfer dat het gevolg is van de grote toename aan pashouders, en van het brede museumaanbod dat voor elk wat wils heeft", zegt T'Jaeckx.

Met nog flink wat kleppers op de culturele agenda, verwachten de initiatiefnemers verder stijgende bezoekersaantallen. Op 16 december geeft Mu.ZEE in Oostende het startschot van het Ensorjaar, met een expo die zich voor het eerst volledig richt op de stillevens van de Belgische meester.

Het historische Sint-Janshospitaal in Brugge heropent diezelfde dag na een grondige restauratie en brengt topstukken van de Vlaamse primitief Hans Memling in balans met verrassende hedendaagse kunstwerken. Verder zijn er tot eind februari 2024 nog de grote expo's 'Zeldzaam & Onmisbaar' in het MAS, Dieric Bouts in M Leuven, 'Van crabbelinge tot carton' in museum Plantin-Moretus en 'Krasse Koppen' in het KMSKA.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie