Muzikant Lou Deprijck (77) van 'Ça Plane Pour Moi' overleden

© Belga
19/09/2023
Updated: 19/09/2023 17.09u

De Brusselse muzikant Lou Deprijck is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat melden Franstalige media en zijn vriendin bevestigt het nieuws op haar Facebookpagina. Deprijck is onder meer bekend van de hits 'Ça Plane Pour Moi' en 'Kingston Kingston'. Hij werd op 11 januari 1946 geboren in Lessen, in de provincie Henegouwen, en kende vooral in de jaren 1970 en 1980 grote successen.

In 1964 trok hij voor het eerst naar Brussel om er te gaan werken voor de toenmalige Belgische telefoonmaatschappij RTT (Regie voor Telegraaf en Telefoon). Hij zou 25 jaar blijven plakken in de hoofdstad, alvorens begin jaren 2000 België te verruilen voor Thailand, maar uiteindelijk weer terug te keren naar ons land.

Op muzikaal vlak maakte Deprijck in de jaren 1970 furore als lid van Two Man Sound, samen met Sylvain Van Holmen en Yvan Lacomblez, bijgenaamd Pipou. Bekende hits van het trio zijn onder andere 'Disco samba' en 'Charlie Brown'.

Europese hitlijsten

In 1978 kwam Deprijck op de proppen met Lou & the Hollywood Bananas, waarmee hij, samen met zijn begeleidende zangeressen, in 1979 met 'Kingston, Kingston' meerdere Europese hitlijsten haalde.

Bij het grote publiek is de Lessenaar wellicht vooral bekend van 'Ça plane pour moi', een nummer uit 1977 dat nadien zorgde voor de nodige polemiek en een jarenlang geschil met Plastic Bertrand, over wie nu de eigenlijke vertolker was van de wereldhit. Deprijck beweerde dat niet Plastic Bertrand, maar hijzelf het nummer had ingezongen, wat in 2010 in een rapport van experts werd bevestigd, al blijft Plastic Bertrand juridisch wel de zanger van 'Ça plane pour moi'.

Radiopresentator Robbe Petitjean over Lou Deprijck.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 ging Francis Deprijck in Lessen op de lijst MR-Ensemble staan en hij was gemeenteraadslid voor de stad tot 2021. In 2016 bracht hij voor het WK voetbal, ter ondersteuning van de Rode Duivels, het nummer 'Come on Belgium' uit en een zestal jaar later, in 2022, gaf hij een van zijn laatste concerten tijdens het Bal National in Brussel, aan de vooravond van de nationale feestdag.

Zijn biografie 'Ça plane pour moi' kwam in 2008 uit. Lou Deprijck was al ongeveer een jaar samen met zijn 26-jarige vriendin Vanessa, met wij hij van plan was in het huwelijksbootje te stappen.

Hij laat ook één dochter na, maar liet in het verleden wel verstaan dat hij nog niet-erkende kinderen had. De zanger kampte op het einde van zijn leven met gezondheidsproblemen en verbleef al enige tijd in een Brussels ziekenhuis. Eerder verloor hij zelf twee vrouwen aan kanker en een woningbrand.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni