| SuperVliegSuperMouche in pre-coronatijden

Vorst wil cultuurbudget gebruiken voor steun lokale artiesten

KVDP
© BRUZZ
04/05/2020

De gemeente Vorst wil een herstelplan voor de plaatselijke cultuursector. Met het budget van geannuleerde evenementen wil het college lokale artiesten steunen, door culturele initiatieven te lanceren die de komende maanden wel nog mogelijk zullen zijn.

De gevolgen van de coronacrisis zijn ook voelbaar in de Vorstse cultuursector. Lokale festivals als SuperVlieg en Forest Sounds zijn geannuleerd, maar voor het Vorstse schepencollege is dat geen reden om niet meer in cultuur te investeren.

“Ondanks de annulatie van al deze projecten hebben wij besloten de beschikbare middelen niet te verminderen ten gunste van andere uitgaven," stellen Esmeralda Van den Bosch (Groen) en Charles Spapens (PS), schepenen voor respectievelijk Nederlandstalige en Franstalige cultuur. “We gaan dit budget gebruiken om een cultuurherstelplan ten behoeve van de lokale kunstenaars op te maken. De culturele centra Ten Weyngaert en Brass sluiten zich aan bij het plan door hetzelfde beleid te voeren.”

Miniconcert, minitentoonstelling

Met het budget dat vrijkomt door geannuleerde evenementen wil de gemeente aan de slag gaan met lokale artiesten, door culturele initiatieven te lanceren die wel nog mogelijk zijn. "We hebben zelf enkele ideeën met kleine concertjes waarbij de fysieke afstand gerespecteerd kan worden", legt Van den Bosch uit.

"In Gent werkt men met 'quarantekeningen' om de buurt op te fleuren. Of we denken bijvoorbeeld aan 'tiny exhibitions'. Wij hebben niet per se de beste ideeën, maar de artiesten zelf kunnen creatiever uit de hoek komen", aldus Van den Bosch nog.

Ten laatste eind mei wil Van den Bosch en haar Franstalige collega samenzitten met de directeurs van Ten Weyngaert en Brass en plaatselijke kunstenaars om een concreet steunplan uit te werken. Hoeveel geld de gemeente in dat plan kan steken, is nog niet helemaal duidelijk. "Er is nog geen specifiek budget", zegt de Nederlandstalige cultuurschepen. "Er zijn nog enkele evenementen in september en oktober die wellicht ook niet zullen doorgaan. Of het daaraan gelinkte budget ook anders gebruikt kan worden, heeft het college nog niet beslist."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , culture , Cultuur , GC Ten Weyngaert , Brass

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni