De 3 beste wereldmuziekconcerten van de week

© Fabienne Pennewaert

De beste wereldmuziek van de week: een muzikale reis van de bakermat van de Afro-Colombiaanse muziek via het broeierige nachtleven Kinshasa naar Matonge en reggaegrootmeester Clinton Fearon op het Vrijheidsfestival.

DE PALENQUE À MATONGE
Van Palenque tot Matonge, dat is een muzikale reis van de bakermat van de Afro-Colombiaanse muziek naar de broeihaard van het nachtleven in Kinshasa, zonder de Afrikaanse wijk in Brussel te vergeten, waar het concert plaatsvindt. Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek reizen al eeuwen heen en weer tussen beide continenten. Via de slavenhandel en later via platen en radio inspireerden muzikanten van beide continenten elkaar. Denk maar aan Cubaanse rumba en Colombiaanse champeta. ‘De Palenque à Matonge’ is een ontmoeting van deze twee werelden in Brussel. Naast de Congolese meestergitarist Dizzy Mandjeku speelt ook de Afro-Colombiaanse groep Alé Kumá van Leonardo Gomez, die zangeres Paola Marquez uitnodigt.
28/10, 20.00, Muziekpublique 

CLINTON FEARON
Als je houdt van zwoele, akoestische reggae, moet je niet verder zoeken: Clinton Fearon is meester van het vak. Hij leerde de stiel als een van de drie oprichters van de rootsreggae-cultgroep The Gladiators. Na achttien intense jaren startte hij zijn solocarrière, waarvoor hij zich ontpopte tot een getalenteerd componist van rootsreggae-pareltjes. Op zijn nieuwe EP 'Waiting' geeft hij een voorsmaakje het album dat hij volgend jaar uitbrengt. Live overspant Clinton Fearon vijfenveertig jaar Jamaicaanse muziek, een reis langs gospel, niabinghi, ska, rocksteady en reggae. 
Vrijheidsfestival, 29/10, 22.45, Théâtre National

GROOVALICOUS: FELABRATION
Felabration is de wereldwijde viering van de muziek en de strijd van Fela Kuti, uitvinder van de afrobeat. Sinds het overlijden van de Nigeriaanse zanger/multi-instrumentalist/activist in 1997 wordt zijn erfenis gevierd in de maand oktober, intussen in zo'n 100 steden. Dit jaar nodigt Groovalicious DJ Felagoro van Afrodisiac Afrobeat uit Tilburg/Madrid uit. Verwacht de beste afrobeat, afrofunk en highlife van de jaren 1970 tot op vandaag. De avond start met een video over Fela Kuti en een afrobeat dansworkshop, gevolgd door een feest tot in de vroege ochtenduurtjes.
29/10, 20.00, KVS

 

Best of Brussels

Elke week serveren we hier onze favoriete tentoonstellingen, party's, expo's, films, theater- en dansvoorstellingen en concerten.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • De auto geeft tegengas: de strijd om de straat
  • Hoe een witte en gekleurde school enkel de voordeur delen
  • Moedige starters in de Dansaertstraat
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Binnengluren in het pornopaleis: 40 jaar Cinema ABC
  • L'art Belgo-Conlogais s'expose
  • Serge Aimé Coulibaly counters the virus with WAKATT
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement