De Munt organiseert lezingenreeks over de kunst van luisteren

© Martin Pulaski

In Muntpunt gaat een nieuwe reeks van start. The Art of Listening gaat, de naam zegt het al, over de kunst van luisteren. De Munt biedt zet hiermee aan het denken over luisteren, en biedt een kader bij klassieke muziek.

De reeks belicht telkens een ander aspect van luisteren. Componiste Annelies Van Parys, die ook docent is op het Conservatorium, beet donderdag de spits af. Ze vertelde over de manier waarop bestaande geluiden haar inspireren bij het schrijven van composities. “Ze vertelde over haar eerste symfonie Carillon,” legt Pieterjan Moeys van Muntpunt uit. “Die is geïnspireerd op de beiaardklokken van het Gentse belfort. Ze heeft de boventoonreeks die ze daar hoorde onderzocht, en omgezet in muziek.”

De eerste aflevering is een voorbeeld van de vraag die de hele reeks centraal staat: hoe luisteren we? “Van Parys gaf een aantal voorbeelden,” zegt Moeys. “Een korte inleiding bij een stuk kan ons helpen de muziek te begrijpen. Maar als we teveel informatie krijgen, staat het de luisterervaring juist in de weg. Stel je voor dat je op een powerpointpresentatie ziet wanneer de climax van een stuk komt, dat maakt het luisteren een stuk minder interessant. Daarnaast zegt Van Parys dat je muziek anders beleeft als je ziet hoe de muzikanten het spelen.”

De reeks loopt nog tot mei. Eén keer per maand geeft een spreker zijn visie op geluid en de manier waarop we luisteren. Volgende maand spreekt Zwitserse artieste en schrijfster Salomé Voegelin in Muntpunt. Ze doceert geluidskunst aan Goldsmith in Londen en zal ingaan op hetgene dat we níet horen, en hoe het zou zijn als we die klanken toch waar zouden kunnen nemen. Ook staat er een spreker geprogrammeerd van het Brusselse platform Overtoon, die bij wijze van flyer een plaat opnam met Brusselse geluiden. Neurowetenschapper Hervé Platel bespreekt de therapeutische werking van muziek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • La Boum. 'Dit krijg je als je jongeren negeert'
  • Parking 58: Archeologen vinden tienduizenden overblijfselen uit het oude Brussel
  • Edouard Vermeulen heeft het gehad met de koopjes en de fast fashion
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Simon Spruyt: stripheld en ambetanterik
  • Pink Screens: à la chasse aus pyrales avec Roxanne Gaucherand
  • Nouvelle Belgique: 3D, a new live experience
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement