Afropolitan festival zet de Afrikaanse diaspora in de kijker

© Bozar

Met het multidisciplinaire Afropolitan festival zet Bozar dit weekend de schijnwerpers op kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora in Brussel en andere Europese steden. Jong, stedelijk en dynamisch zijn de kernwoorden doorheen het programma.

De grote Afrikaanse gemeenschap in Brussel mag intussen dan wel inherent deel uitmaken van het bruisende stadsleven, ze behoudt ook een intense band met haar vaderland. De kruisbestuiving tussen de hedendaagse westerse en de Afrikaanse cultuur die zo ontstaat in verschillende Europese grootsteden, resulteert in een boeiende kunstscene.

Deze Afropolitaanse artiesten verdienen het dus om in de kijker te worden gezet, en dat is wat Bozar dit weekend doet met het Afropolitan Festival. Muziek en theater, maar ook slam poetry, debatten en cinema komen drie dagen lang aan bod.

To Matongé or not to Matongé
Openen doet het festival op vrijdag met een uniek concert van Fredy Massamba, die tevens ook peter is van Afropolitan, en zijn vrienden. De muzikant is afkomstig uit de Republiek Congo, maar woont al twintig jaar in Brussel en wist met zijn soloalbum Etnophony onmiddellijk door te breken in de Europese muziekscene.

Onder de noemer Art Talks nodigde Bozar ook vijf curatoren uit voor debatten en lezingen waarin de plaats van Afrikaanse kunstenaars in de Europese kunstwereld centraal staat. Verder worden er vier tijdelijke tentoonstellingen opgezet, met werk van onder meer de Senegalese kunstenaar Omar Ba.

Ook de fotoreeks To Matongé or not to Matongé van de Brusselse Hilde De Windt zal te zien zijn. Haar foto’s geven de bezoekers een inkijkje in de schoonheidssalons, hiphopsessies, bruiloften en rouwbijeenkomsten in de straten van Matongé.

Gratis activiteiten
Iets om naar uit te kijken ten slotte is de herneming van de slamvoorstelling Tram 25 van Gioia Kayaga. De jonge Brusselse is in Franstalig België al een grote naam dankzij dit stuk waarin ze hulde brengt aan de rassenvermenging en het samenleven in Brussel en tegelijk met een scherp oog de verborgen gebreken in onze samenleving ontleedt. Ze won hiervoor al de Prix Paroles Urbaines 2015.

De meeste activiteiten zijn gratis, maar reserveren wordt wel aangeraden. Enkel voor de concerten en enkele theatervoorstellingen moet betaald worden.

> Afropolitan Festival. 03/02 > 05/02, Bozar, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Marc Noppen (UZ Brussel): 'Zorgpersoneel vraagt niet alleen beter loon.'
  • Minister Dalle: 'Ik heb op tafel geklopt voor Brussel'
  • Big City: wat is het verhaal achter het gebouw van Parking Panorama?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Lefto: 'Zonder de Vlamingen zou onze stad toch anders zijn'
  • Movie lovers unite! Our film reviews are back
  • London poet Jay Bernard, now in residency at Passa Porta
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement