Argos gooit zijn archief open

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
29/10/2010
Het kunstencentrum Argos organiseert niet alleen tentoonstellingen – met een sterke nadruk op lens-based art – maar is ook actief in de productie, conservatie en archivering van audiovisuele kunsten. Met maar liefst 2.500 titels (en 4.000 publicaties) beschikt Argos over het grootste – en meest toegankelijke – audiovisuele kunstarchief in ons land. Tijdens het festival Open Archive #2 staat dat archief zes weken lang centraal.

Het bestofte archief van vroeger heeft in ons digitale tijdperk een ware facelift ondergaan. Door technologische ontwikkelingen hebben we bovendien een meer dynamische relatie met het 'verleden', dat met een muisklik is te activeren. Daarom organiseert Argos sinds 2007 het Open Archive-festival, waarbij de bezoeker allerlei themacompilaties en evenementen krijgt voorgeschoteld en het rijke Argos-archief vrij consulteerbaar is. Het is een geslaagde manier om de eigen collectie te herzien in combinatie met nieuwe werken.

Hinterland
Het festival beperkt zich niet tot het eigen huis, maar spreidt zich uit over heel de stad. Voor deze editie werd nauw samengewerkt met onder andere Bozar, de Beursschouwburg, Écran d'Art en Cinematek. Dat het Argos niet ontbreekt aan ambitie blijkt ook uit de propvolle programmatie. Naast het dagprogramma worden er 's avonds overuren geklopt met screenings, discussiepanels, performances en lezingen.

Op zaterdag 30 oktober wordt Open Archive #2 feestelijk geopend. Dan kun je Walking the hinterland bezoeken, een tentoonstelling over de manier waarop kunstenaars zoals Peter Downsbrough, Antoine Boutet en Jordi Colomer door wandelingen, geluidsopnames en schetsen omgaan met geografische niet-ruimtes.

Walking the hinterland wordt ook in de praktijk gebracht tijdens twee artistieke wandeltochten door Brussel onder leiding van kunstenaressen Els Opsomer (30/10) en Mira Sanders (7/11). De openingsavond wordt muzikaal afgesloten door de immer stijlvolle kunstenaar-dandy Messieurs Delmotte, die met zijn Jukebox Recorded Orchestra de notie van 'archief' muzikaal interpreteert.

Marathon
Dat het archief grondig werd uitgeplozen blijkt uit de twaalf thematische compilatieprogramma's die op originele en intelligente wijze werden samengesteld. Veelbelovend klinkt Flip Flop (10/11), een reeks over visuele reflecties waar de Brusselaar Nicolas Provost met zijn spiegelbeelden niet in kan ontbreken. Ook de moeite waard is Piercing the Market Bubble (26/11), een filmcompilatie over hyperkapitalisme met onder andere Speech bubble van Adam Leech, een soort 'Lernout & Hauspie-parabel'.

Met de reeks Artist in Focus krijgen zes kunstenaars die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van Argos een eigen thema-avond. Vincent Meessen - die voor zijn kunstfilms vaak documentaire elementen aanwendt - staat in de picture op 2 december. Een week later (9/12) is Nicolas Provost aan de beurt, die cinematografische codes deconstrueert. Als dat niet genoeg is, wordt uw uithoudingsvermogen op zaterdagavonden op de proef gesteld met Extra Length. Op het programma staan vijf films waar u best even wat tijd voor uittrekt. Legendarisch is Jef Cornelis' De langste dag (11/12), een zes uur durend live verslag van een kunstopening in Gent voor de toenmalige BRT. Voor de marathonkunstliefhebber!

wanneer: 30/10/2010 > 11/12/2010
waar: Argos, Werfstraat 13
info: 02-229.00.03

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni