Bronksfestival: jij bronkst toch ook?

© De Toneelmakerij
© De Toneelmakerij
De negentiende editie van het BRONKSfestival ziet er ietsje anders uit dan anders. Vroeger liep het jeugdtheaterfestival over twee weekends, dit jaar duurt het feest vijf dagen zonder onderbreking. Met gewone kinder- en jeugdvoorstellingen, maar ook ongewone, en nog een aantal totaal andere dingen.

We zouden natuurlijk kunnen zeggen: trek je plan, grijp een brochure en zoek je gading. Dan zul je bijvoorbeeld merken dat de recente Bronks-productie Brooddoos van Dimitri Leue op het festival haar première in het Frans beleeft. Of dat Potvisch van Alibi Collectief op de Varkensmarkt aanspoelt voor een surrealistisch avontuur in de buik van een walvis op weg naar Patagonië. En dat het locatieproject Back to school van Union Suspecte vuurwerk belooft. Een visionaire islamleerkracht, een komische Jood en een hyperactieve leraar rooms-katholieke godsdienst daarin lesgeven volgens het lesboek van Joost Vandecasteele (auteur en comedian), Nabil Ben Yadir (regisseur van Les barons) en Chris Van Camp (columniste en radiovrouw). Of dat Waakhondje van De Toneelmakerij een tekst is van Peer Wittenbols, die dus niet slecht kan zijn. Je ziet dan ook dat Pascale Platel in Les Demoiselles de Rêves et leur soutien vertelt over haar eerste muze, muziekjuffrouw Anita, dat Teenage riot van Ontroerend Goed rebellie en tienergeweld in een multimediale vormgeving belooft en dat Da/Fort een locatieproject is van Circ'ombelico in de buik van een oldtimervrachtwagen.

Buiten categorie
In de categorie 'Buiten categorie' zitten enkele vrij toegankelijke projecten. Zo kun je de eerste sporen volgen van het buurtproject Wonderkind van Hanneke Paauwe. Of in de speelse multimedia-installatie Huub de kuub stappen, om al dansend je eigen soundscapes te maken.

Twee dagen van het festival zijn voorbehouden voor workshops en animatie. Op woensdag 10 november zijn kinderen tussen 4 en 12 aan de beurt. Zij kunnen kiezen voor een workshop (haalbare) circustechnieken, rap, Japanse drum (Taiko), schoenen pimpen enzovoort.

Donderdag 11 november is het aan de jongeren. Met Teen Machine/All Areas kunnen ze als een vj beelden leren mixen. Aspirant-dj's kunnen de knepen leren van DJ Bunzero. Namur Break Sensation onderricht breakdance. Met Trickz leer je een soort artistieke karate.

Big bang
Aansluitend op het festival organiseren Bronks, Zonzo Compagnie en Bozar het muziektheaterfestival Big Bang dat op zondag 14 november plaatsheeft in het Paleis voor Schone Kunsten. Op het programma staan muzikanten die net dat ietsje meer uit hun muziekinstrumenten halen. Zo presenteert instrumentenbouwer en klankenkunstenaar Hans van Koolwijk zijn enorme bamboe-orgel Bambuso Sonoro. Anne Niepold haalt alles uit haar accordeon wat eruit te halen valt, terwijl Wagon dan weer een voorstelling is waarin Nicolas Rombouts en Joris Caluwaerts niet alleen piano en contrabas spelen, maar ook 'trein, sporen, en wissels'. De Franse pianiste Sophie Agnel laat de luisteraars van Le piano-marteau ook in haar piano kijken.

wanneer: 10/11/2010 > 14/11/2010
info: info@bronks.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Slachtoffers en daders over groeiende agressie in het verkeer
  • Op bezoek in het Circularium in Kuregem
  • Pepijn Kennis (Agora) stopt volgend jaar
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Trippen op het CORE Festival: de psychedelische beats van HAAi
  • Flavien Berger: l'étoile fliante des Nuit Botanique
  • Dancer Yves Aduhire sets Pride Week on fire
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement