Kunsten- en debatfestival Burning Ice: enkele blikvangers

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
30/05/2012
Burning Ice is het kunsten- en debatfestival waarmee het Kaaitheater mee een halt wil toeroepen aan het verkloten van de aardkloot. Veel kunstenaars hebben het thema ondertussen hoog op de agenda staan, waardoor het zwaartepunt in deze editie over de spanning tussen natuur en cultuur verschuift van debatten naar artistieke creaties. Artistiek directeur Guy Gypens licht enkele blikvangers toe.

Opening Night

"De openingsavond is opgebouwd rond de relatie tussen stedelingen en natuur. Bij die stedelingen groeit opnieuw de interesse om met natuur bezig te zijn. Een van de boeken van de afgelopen jaren die in dat opzicht belangrijk waren is Hungry cityvan Carolyn Steel. Zij komt een lezing geven. Ondertussen heeft ze ook samengewerkt met Stroom Den Haag, een centrum voor beeldende kunst en architectuur dat mee aan de basis lag van een vervolgpublicatie, Food for the city. Daarin worden casestudy's van nieuwe, interessante praktijken van voedselproductie in de stad bijeengebracht. We behandelen dus zowel theorie als praktijk, en koppelen daar de installatie Urban farm unit van Damien Chivialle aan, en het project Voorraad BRXL Réserve, waarbij we onderzoeken wat er in Brussel allemaal bestaat, van een organisatie als Le Début des Haricots, over de hype rond stadsbijen, tot het produceren van drank met zaken die in Brussel voorhanden zijn."

Info: 5 juni 2012, 18.00 uur, Kaaitheater (Hungry city: 20.30, EN)

Cry me a river

"Een voorstelling uit de vorige Burning Ice die toen niet kon doorgaan. Anna Mendelssohn levert een knappe acteerprestatie met een tekst die gemaakt is op basis van allerlei speeches, columns, interviews en essays van denkers en politici over climate change. Die bewerking speelt met de psychologie van het discours, dat uiteindelijk dreigt niet meer te werken omdat iedereen er genoeg van heeft. Terwijl dat verhaal en die retoriek juist heel erg noodzakelijk blijven. Als commentaar op het enorme narratief omtrent de klimaatverandering waar wij hier in huis ook aan meewerken, is deze performance heel waardevol."

Info: 5 juni 2012, 19.00 uur, €10/12, Kaaitheater, EN

The extra sensorial garden

"Mette Ingvartsen is al een tijdje bezig om de echtheid van de natuur op een interessante manier binnen te brengen in het theater. Nu probeert ze de ervaringen die je kunt hebben als je in een tuin of een park zit, artificieel na te maken en te overdrijven. Met geluid, kleur (zoals dit cyaanblauwe vlak, red.), en misschien ook geur. Kleine groepen krijgen een halfuur lang een koptelefoon en een bril op. Daarna kun je chillen met de artiesten."

Info: 6 & 9 juni 2012, 18.00 uur, 19.00 uur en 22.00uur (9/6: 17.00), €5, Kaaistudio's, EN

Hortus

"Planten communiceren uiteraard niet met elkaar zoals wij, maar er zijn bijvoorbeeld wel planten die elkaar waarschuwen als er gevaar dreigt, door stoffen af te scheiden. Christoph De Boeck is geluidskunstenaar en probeert tegen het wetenschappelijke verhaal dat hierachter zit de communicatie tussen planten te (audio)-visualiseren met kleine geluidsinstallaties in de tuin van het Erasmushuis. Patrícia Portela schreef een tekst over de relatie tussen cultuur en natuur die twee keer per dag bij die installatie wordt gelezen, waarna een gesprek volgt."

info: 6 > 9 juni 2012, 10 > 18.00 uur, gratis, Erasmushuis


Robert Plant

"Gaëtan Bulourde zorgt zonder twijfel voor de meest bizarre productie van het festival. Hij heeft een ongelooflijke fantasie en zorgt voor het antidotum tegen de ernst waarmee de rest van het programma wellicht geassocieerd wordt. Ik heb nog niets gezien en moet dus interpreteren, maar Bulourde heeft gewerkt vanuit twee invalshoeken. Aan de ene kant heeft hij bij mensen die allemaal 'Robert' heten onderzocht wat hun persoonlijkheid bepaalt. Aan de andere kant had hij gesprekken met mensen over hoe ze tegenover hun kamerplanten staan."

info: 6 & 7 juni 2012, 20.30 uur, Kaaistudio's, FR met EN boventitels


Freeze

"Hij heeft in Brussel al eens op Bâtard gestaan, maar de performance van Nick Steur is ongelooflijk fascinerend en iedereen is het erover eens dat je ze moet gezien hebben. Stenen stapelen is een simpel idee en het beeld is ook herkenbaar, maar hij drijft de oefening tot het uiterste. Er is ook tekst, maar het is vooral mooi om hem bezig zien. Er is de contemplatieve houding, en het doelgerichte, ambitieuze dat iets heel menselijks heeft maar tegelijk absurd oogt."

info: 8 juni 2012, 19.00 & 22.30 uur, €5, Kaaistudio's, EN

Cooking catastrophes

"Een productie die opvalt. Eva Meyer-Keller maakt vaak modelbouwvoorstellingen. Dit keer engageerde ze drie goede koks die tijdens de voorstelling catastrofes 'koken'. Van de big bang, over 9/11 tot echte natuurcatastrofes. Dat wordt gefilmd en het publiek zit er ook dichtbij. Zo heb ik op een moment dat de voorstelling nog niet helemaal op punt stond eens de tsunami over mijn broek gekregen. Inspiratie is de klimaatverandering, maar ook de dubbelzinnige manier waarop we met zulke catastrofes omgaan. Want het publiek mag er nadien ook letterlijk van smullen."

info: 8 & 9 juni 2012, 20.30 uur, €10/12, Kaaistudio's, EN


OCO2: en entamant

"Nog een interessante kunstenaar is de jonge Nederlander Alexander Nieuwenhuis. Hij is net terug van Colombia waar hij met indianenstammen is gaan praten over hoe zij produceren zonder hun natuurlijke omgeving blijvend aan te tasten. Alexander zal het publiek rond zonsondergang meenemen naar een plek in Brussel, waarschijnlijk een bos, om daar in een opblaasbare bubbel, de dunst mogelijke scheiding tussen mens en natuur, de verhalen te vertellen die hij meebracht van zijn reis."

info: 7 > 9 juni 2012, 20.30 uur, €5, vertrek met de fiets aan het Kaaitheater, NL (7 & 8/6) & EN (9/6)

Burning Ice #5: we the gardeners
wanneer
: 5 > 9 juni 2012
--------------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni