Out Loud!: kers op verjaardagstaart van Beursschouwburg

1476 OUTLOUD stop-making-sense 1476 OUTLOUD stop-making-sense

Tijdens de maand juni opent de Beursschouwburg gewoontegetrouw zijn dakterras voor een reeks gratis muziekfilms en concerten. Vanavond trapt de reeks af met de film 'Wild Style'. De apotheose van een feestelijk voorjaar is voor het laatste weekend. Wij plukken voor u de laatste kersen van de verjaardagstaart.

Wild style
3/6, 22.30 (US, 1983, dir.: Charlie Ahearn, 83 min.)

De muziekfilmprogrammatie van Out Loud! staat dit keer in het teken van de jaren 1980 en daar mag de opkomst van de hiphopcultuur niet bij ontbreken. Onderzoekers van twee Londense universiteiten analyseerden onlangs nog de meer dan 17.000 songs die tussen 1960 en 2010 de Amerikaanse Billboard Hot 100-hitlijst haalden en concludeerden dat in die vijftig jaar rapmuziek structureel de grootste impact heeft gehad op de populaire muziek. Het begon allemaal in de South Bronx in New York, zoals Charlie Ahearn in dit tijdsdocument illustreerde. Hij bezocht de graffitiartiesten, de dj's, de mc's en de b-boys lang voor hun kunstvorm mainstream werd en brengt in ware cinéma-véritéstijl hun kleurrijke, maar hard knock life tot leven.

Princess Chelsea
5/6, 19.00

De concertaffiche van Out Loud! houdt tijdens deze editie opendeurdag. Een van de bevriende huizen die uitgenodigd worden is Mad About Music, dat al een dikke vijf jaar underground- en niche-optredens organiseert op diverse locaties. Na een aperitiefconcert van Empty Taxi is het de beurt aan Chelsea Nikkel, een zangeres uit Auckland, Nieuw-Zeeland. Ze zit ook in een Paul McCartney-coverband, maar in de huid van Princess Chelsea brengt ze lieflijke spacepop met een vette knipoog. 'The cigarette duet' heeft ondertussen al ruim 20 miljoen views op YouTube. Het nieuwe album The Great Cybernetic Depression, met intrigerende songtitels als 'No Church on Sunday' en 'We're So Lost', ligt sinds begin mei in de winkel.

The Decline of Western Civilization: Part I & II
10 & 11/6, 22.30 (US, dir.: Penelope Spheeris, Part I: 1981, 100 min. & Part II: (1988, 93 min.)

De Amerikaanse cineaste Penelope Spheeris zal hier en daar een belletje doen rinkelen omdat ze op de regiestoel zat bij de opnames van Wayne's world, maar meer dan dit kassucces zijn het de documentaires die ze maakte over enkele subculturen die zullen bijblijven. De eerste belicht de punkbeweging in Los Angeles op de breuklijn van de jaren 1970 en '80, de tweede de hair metal-beweging van het midden van de eighties, een tijdelijk modeverschijnsel met een hoog Spinal Tap-gehalte. Deel drie verscheen in 1998 en valt buiten de eighties-missie van deze Out Loud!-affiche. Na lang alleen op de bootlegmarkt verkrijgbaar te zijn geweest, krijgen ze alle drie deze maand nog een dvd- en blu-rayuitgave.

Zun Zun Egui
13/6, 22.00

De experimentele band rond de uit Mauritius afkomstige zanger-gitarist Kushal Gaya en de Japanse toetsenist Yoshino Shigihara zag in 2008 het levenslicht in Bristol. Drie jaar later debuteerden ze op Bella Union met Katang, een tropisch punkfunkplaatje vol noise- en afrobeatinvloeden. Een bezoek aan de diep in de Indische Oceaan gelegen eilandengroep van Gaya's roots (meer bepaald een ontmoeting met een lokale visser) lag aan de basis van de eerder dit jaar verschenen opvolger Shackles' Gift, waarop de talen en de kleuren nog meer blenden. In augustus is het multiculturele gezelschap alvast ook uitgenodigd door David Byrne op het door hem gecureerde Meltdown-festival in Londen.

Stop Making Sense
18/6, 22.30 (US, 1984, dir.: Jonathan Demme, 88 min.)

Jonathan Demme zou later een Oscar winnen met The Silence of the Lambs, maar hij hoort ook in iedere muziekcollectie thuis omdat hij als jonge regisseur met deze film van een concert van Talking Heads een nieuwe standaard zette. Stop Making Sense Deed het tegenovergestelde van wat op MTV jong en hip was. Het bracht close-ups van de gezichten van de muzikanten (in plaats van hun solerende vingers) en géén shots van het publiek. "Het moest lijken alsof de kijker in het publiek stond," zei drummer Chris Frantz vorig jaar bij de dertigste verjaardag van de concertfilm. "De enige aanwijzing die we kregen was: 'Kijk niet in de camera en, for God's sake, peuter niet in je neus.'"

BRNS @ 50 = Over & Out
27/6, 17.00 & 28/6, 12.00

Omdat Out Loud! dit jaar de apotheose vormt van de festiviteiten rond 50 jaar Beursschouwburg krijgt het dakterras in het slotweekend van zaterdag 27 en zondag 28 juni een verlengstuk in de andere zalen van het gebouw en in een voor de gelegenheid autovrije Ortsstraat, met ook outdoorconcerten en een vinylmarkt. Op zaterdag spelen de lokale helden van BRNS alvast in de Zilveren Zaal. Het rockkwartet is hun eerste langspeler Patine in haast heel Europa gaan voorstellen en passeert voor de zomerfestivals beginnen nog even thuis om de was te doen en tja, nu ze er toch zijn…

Out Loud!

3 > 28/6

Beursschouwburg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Brusselse jongeren bieden humanitaire hulp in Marokko
 • Jessica Vosters en Gitte Van Der Biest ijveren voor inclusieve stadsplanning
 • Big City: waarom zijn openbare toiletten zo belangrijk voor een stad?
 • Nadia Nsayi over de vergeten Belgisch-Congolese schrijfster Nele Marian
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • De parallelle werelden van Martha Da’ro
 • 5 x gesmolten kaas in Brussel
 • Flagey hernieuwt zijn jazzgeloften
 • Frederike Migom en Mathieu Mortelmans exploiteren het Gotham City-gehalte van Brussel
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement