Pride Parade trekt zaterdag door Brussel

© Mido via Twitter
| De hoogmis van de LGTBQI+ trekt weer door de straten van Brussel.

Op zaterdag trekt de kleurrijke Pride Parade door de straten van Brussel. Dat gebeurt in het kader van de 23e editie van de Belgian Pride, dit jaar met het thema “Your local power”. Waar moet je zijn om mee te vieren en welke andere activiteiten zijn er voorzien? Een overzicht van wat er te gebeuren staat.

Om 14.30 uur start de parade aan het Centraal Station, om vervolgens richting de Munt te trekken. Niet de onafgewerkte voetgangerszone op de Anspachlaan, maar wel de Kleerkopersstraat vormt vervolgens het decor van de feestroute richting de Kolenmarkt. Eindigen doet de parade uiteindelijk op de Keizerslaan, vlak bij de Kunstberg.

Een oerzicht van de route van de Pride Parade op zaterdag.

Naast de parade zelf zijn er ook enkele tijdelijke dorpen waar bezoekers terecht kunnen. Zo opent op zaterdag om 12 uur de Pride Village op de Kunstberg, waar performances en concerten zullen plaatsvinden op de Pride Stage. Verder staan er in het dorp meer dan 40 verenigingen ter beschikking om informatie te verschaffen en het publiek te sensibiliseren. Onder andere çavaria, Sensoa, en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zullen er een infostand bemannen.

In de Rainbow Village, op andere dagen ook wel gekend als de Sint-Jacobswijk, staan van vrijdag tot en met zondag een resem verschillende DJ’s achter de draaitafels in de horecazaken uit de buurt. Er zal ook ruimte zijn voor livemuziek.

Ook Google Maps hult zich voor de gelegenheid in regenboogkleuren: wie de online kaart raadpleegt, zal zien dat de route van de Pride Parade op zaterdag met de gekende kleuren werd aangeduid.

Pride route
© Google Maps
| Een deel van de Pride-route, zoals die op Google Maps te bezichtigen valt.

De politie waarschuwt dat het parcours volledig verkeersvrij gemaakt wordt en dat ook parkeren er verboden is (met takelingen). De Keizerslaan en Kantersteen zijn reeds afgesloten vanaf 6u 's ochtends tot omstreeks 3u in de nacht van zaterdag op zondag.

Er wordt verkeershinder verwacht in het centrum van de stad. Ook een aantal openbare parkings in het centrum (Grote Markt – Schildknaap – Munt) zullen tijdens de parade niet of slechts beperkt bereikbaar zijn. De politie vraagt dan ook het centrum met de wagen te mijden. De treinen rijden normaal.

Het Centraal Station wordt bediend maar enkele toegangen zullen niet operationeel zijn.

Wie meer informatie wenst, surft best naar www.pride.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?