Reggaeman Professor rebelleert tegen onrecht in Palestina

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
04/10/2012
Groundation is de beste reggaeband buiten Jamaica van het voorbije decennium. Als zanger Harrison ‘Professor’ Stafford een soloproject lanceert, dan is het uitkijken, zeker als men weet dat hij zich omringde door de crème van de Jamaicaanse reggaeveteranen. Het album 'Madness' kwam tot stand tijdens een reis in de Palestijnse gebieden.

"Alle teksten zijn geschreven in de West Bank," vertelt Harrison Stafford. "Het was de impact van de ervaring in Palestina die me aangespoord heeft deze songs op te nemen. Het album heet 'Madness' omdat de hele situatie waanzin is. Door de Israëlische bezetting van Palestina zal er nooit vrede zijn. Israel blijft stokken steken in de wielen van de enige uitweg: twee staten."

Terwijl Stafford in Oost-Jeruzalem zich 's avonds warm hield rond een haardvuur met Palestijnse daklozen, zat hij te mijmeren over hoe die Palestijnen hun huizen ontvluchtten terwijl Israëlische kolonisten hun intrek namen. "Er zijn dagelijks gewelddadige aanvaringen tussen beide gemeenschappen. Ik trachtte de kolonisten in het Hebreeuws aan te spreken, maar ook naar mij wilden ze niet luisteren. Hun hele leven draait rond conflict. Het is pure waanzin!"

'Allemaal mensen'
"Ik heb vele avonden gespendeerd met een Arabische dichter die me vertelde hoe twee vermoorde Israëlische soldaten door de straten van Ramallah werden gesleept. Hij barstte los in tranen voor die soldaten, 'we zijn al bij al toch allemaal mensen?'" vertelt Stafford. "Als zo'n dingen gebeuren, drinkt hij een fles whisky op straat, wat heel rebels is in een moslimmaatschappij. Het klikte. Totdat ik hem vertelde dat ik zanger was van een reggaeband. De sfeer werd kil en hij vroeg me: 'Waarom is reggae zo zionistisch? Ik hou niet van reggae, reggae is negatief.'"

Daarop was Stafford een man-on-a-mission: bewijzen dat reggae geen pro-Israëlische muziek is. "Ik heb het album opgenomen met Jamaicaanse rastamuzikanten en ik zou Jamaica niet verlaten totdat ik terug kon naar Ramallah om aan de poëet te vragen wat hij van deze reggae vindt."

Bron van verdriet
Als Amerikaanse jood ziet Stafford het Israëlisch-Palestijnse conflict met lede ogen aan: "It hurts. Het is een constante bron van verdriet. Religie is zeer gevaarlijk, het heeft vele oorlogen en bloedvergieten veroorzaakt. En politiek heeft niets met mensenrechten te maken, it's all about money. De regeringen van deze wereld zijn al lang geleden verkocht, voordat jij en ik geboren waren. Denk je nu echt dat zij de juiste dingen gaan doen voor de mensen? Je bent aan het fantaseren! In de VS zou na Bush alles veranderen met Barack Obama. You're living in a fantasy! Politiek gaat niet over mensen maar over multinationals. Waarom ga je naar het Midden-Oosten? Voor olie. Je gaat daar niet om mensen te bevrijden."

Volgens Stafford is in Israel vooral de regering het probleem. "Zij opereren in de naam van het judaïsme, dat is echt fout. Ik ken Israel. Het is een droom voor joden en een heilig land voor alle mensen. In de Tora staat: "Whether Jew or gentile, if one person is struggling, it's as if the whole house of Israel is struggling." Mensen onderdrukken en muren bouwen rond gemeenschappen is gewoon onjoods!"

20.00, €21/24

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni