Roma en Roemenen in de kijker in Brussel

© Petre Birlea

Op 8 april wordt wereldwijd de Internationale Roma-dag gevierd. Een uitgelezen kans om kennis te maken met de cultuur van het zigeunervolk. In Molenbeek start die ontdekkingstocht woensdag al. Later verschuift de focus van het Romavolk naar de Roemeense cultuur.

De vzw Molenrom organiseert drie dagen vol culturele evenementen waarmee je het nomadische volk beter leert kennen. Donderdagavond al is er de vernissage van de foto-expo Roma Memory. Die beelden sierden in 2016 al de muren van de Europese Commissie en kan je nu opnieuw in Brussel bezichtigen. Ook vrijdag en zaterdag staan er nog heel wat activiteiten op het programma. Twee documentaires en een optreden van balkanband Orkestra Somnakay vervolledigen je culturele reis.

Ook op acht april zelf viert de Romacultuur hoogtij. Dan palmen infostandjes over het volk het De Brouckèreplein in. Opnieuw staat er dan een concert vol Zigeunermuziek op het programma. Die evenementen worden georganiseerd door het Belgisch-Romeens Cultureel huis Arthis.

De Internationale Romadag is op zijn beurt een opwarmer voor hun volgende feest dat eraan komt. Op 13 april palmt Arthis namelijk de Vismarkt in voor de veertiende editie van de Roemeense Lente. Ook daar vooral veel muziek, zo klimt onder andere Paula Seling, de Roemeense Eurosonginzending in 2010 en 2014 er op het podium.

Roms à Bruxelles > 6/4, Molenrom, Leopold II-laan 50, Molenbeek
Internationale Romadag 8/4, De Brouckèreplein
Roemeense Lente 13/4, Vismarkt

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?