Waarheen met autoloze zondag?

© Ivan Put
Naar jaarlijkse gewoonte wordt koning auto zondag voor een dagje van het asfalt geweerd. Voor de wandelaars en wielermensen die in de plaats komen, worden steeds meer evenementen voorzien.

In september 2000 waren in Evere, Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde voor het eerst drie voor auto's verboden comfortzones voorzien. Een jaar later waren dat er al zeventien, en op 22 september 2002 was de eerste Brusselse Autoloze zondag een feit, waardoor we dit jaar aan de tiende editie toe zijn.

De regels van de traditionele afsluiter van de Europese Week van de Mobiliteit zijn sindsdien nog niet veranderd. Om 9.00u sluiten de gewestgrenzen voor gemotoriseerd verkeer. Alleen wie op voorhand een doorgangsbewijs heeft aangevraagd komt er nog in. De rest van het inkomend verkeer moet zich aan de gewestgrens parkeren (op Parking C aan de Heizel parkeert u voor 5 euro per dag) en de reis met het openbaar vervoer voortzetten. De bussen, trams en metro's van de MIVB en De Lijn zijn gratis. De straten worden ingepalmd door de zwakke weggebruiker, maar zeker op de grote verkeersassen is het belangrijk de wegcode te respecteren. Enkele van die assen zijn overigens wel nog open voor het verkeer. De tunnels zijn niet toegankelijk.

De Autoloze zondag is er om te genieten van de ruimte en de vrijheid, maar het kan nooit kwaad om een doel te hebben. Agenda doet enkele suggesties.

Olympic Sunday
Het Jubelpark is van 9 tot 18.00u het decor voor twee grote evenementen. Op Irisport kunt u gratis met de hele familie meer dan vijftig verschillende sporten ontdekken. Golden Sunday staat helemaal in het teken van de Olympische Spelen van Londen 2012. Het Jubelpark wordt omgetoverd tot een olympisch sportdorp met Britse accenten, waar u zich onder andere kunt wagen aan een death ride vanaf de triomfboog in het park.

10 > 18.00 uur, Jubelpark, Brussel
www.irisport.be, www.olympicsunday.be

Taart!
Bij Bronks doen ze ook een goed voorstel. Omdat het jeugdtheater dit seizoen zijn twintigste verjaardag viert, en het openingsfeest van dat seizoen samenvalt met de Autoloze zondag, kan iedereen er van 14 tot 18.00u terecht voor gratis taart. In het creatieve luik van het programma zit een fuif voor kinderen, workshops 'Pimp your bike' en 'Cupcakes maken', estafette met stoelendans, taartgooien (!) en op een piñata slaan - een kleurrijke en zoete hobby van Mexicaanse oorsprong.

14 > 18.00 uur, Bronks, Varkensmarkt 15-17, Brussel
www.bronks.be

Breeze
Ook de Beursschouwburg heeft de Autoloze zondag gekozen om het nieuwe cultuurseizoen op gang te trappen. Dat gebeurt met het dagevenement Breeze. Om 10.30u serveert de Beursschouwburg een bio-ontbijt. Langslapers kunnen er nog tot 14.00u terecht. De hele dag is er kinderanimatie en kunnen de jongsten speelgoed maken uit recyclagemateriaal of de straat vol tekenen. Er staat een mobiele fotostudio en er zijn de hele middag concerten van het Berlijnse BudZillus, de Spaans-Catalaanse band La Kinky Beat en het Antwerpse Gipsy-Ska Orkestra. Om 15.00u is er vlakbij een optreden van Running Wild in De Markten.

10.30 uur, Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, Brussel
www.beursschouwburg.be

Landelijk Brussel
Ook vaste prik op Autoloze zondag is het evenement Landelijk Brussel. Dat heeft de hele dag door plaats op het Paleizenplein voor het Koninklijk Paleis. Het stukje stadscentrum wordt dan omgetoverd tot een landelijke plek met behulp van tweeduizend vierkante meter uitrolbaar gras. Daarop staan dan hoevedieren, een kroeg, een muziekkiosk, een markt met duurzame voeding en een boerenmarkt en informatiestanden over de positieve economie, het milieu en duurzame mobiliteit. Er trekt een fanfare rond en je kunt er picknicken. Voor de kinderen is er animatie, een speelplein met paardenmolen, pony's, springkastelen enzovoort.

10 > 19.00 uur, Paleizenplein, Brussel
www.landelijk-brussel.be

Mijn Dorp in de Stad
In Neder-Over-Heembeek vindt een groot feest plaats onder de naam Mijn Dorp in de Stad. De Stad Brussel zet daar tussen 11 en 17.00u een hele reeks activiteiten rond duurzaamheid op rond het Peter Benoitplein en het Sint-Nikolaasplein. Je kunt er kennismaken met de voordelen van een elektrische fiets, er zijn inlichtingen over de initiatieven van de seniorendienst, muziekoptredens, een springkasteel en fietswandelingen.

11 > 17.00 uur, Peter Benoitplein & Sint-Nikolaasplein, Neder-Over-Heembeek, 02-279.31.80

FM Brussel Outside
Uw favoriete radiozender biedt naar jaarlijkse traditie een gratis streetparty aan. Dit keer op het Poelaertplein. FM Brussel DJ's Los Hermanos Brothers, DJ Charlie, Bojangles, The Red Bamboo, L-Fêtes, Kong & Onda Sonora spelen er ten dans. En dat allemaal gratis.

12 > 19.00 uur, Poelaertplein, Brussel
www.fmbrussel.be

PRAKTISCH

Tot op de vooravond van de Autoloze zondag kunt u gebruik maken van de diensten van specialisten voor een diagnose, onderhoud of reparatie van uw fiets. Alle praktische informatie (openingsuren, voorwaarden, ...) is beschikbaar op de website van de Week van Vervoering: www.autolozezondag.irisnet.be

uren: 9 > 19.00 uur

Autoloze zondag 2011

Op zondag 18 september is het weer zo ver. Voor al de tiende keer op rij wordt heel het Brussels Gewest autovrij gemaakt tussen 9 en 19 uur. Een dag lang wordt de auto aan banden gelegd en kunnen fietsers en voetgangers zich ongestoord door de stad verplaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vrouwen op straat tegen seksuele agressie
  • Union: 'We hebben de top bereikt, maar het allermoeilijkste is om daar te blijven'
  • Analyse: Hoe zou het nog zijn met Neo?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Sunny Bergman brengt 'Oproerkraaiers' naar Beurscafé
  • Laura Wandel après Cannes, Bruxelles lui déroule le tapis rouge
  • Mohamed Toukabri dances with his mother
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement