De maakbare stad: het Rogierplein met Belfiustoren in juni 2022

| Het Rogierplein.

Actiegroep Free54 stelt zich vragen bij 'uitverkoop' van Rogierplein aan Hangar voor feest

© Belga
29/08/2023

De actiegroep Free54 stelt zich ernstige vragen bij de komst van een groot openluchtfeest op 2 september op het Rogierplein. Free54, dat de hele zomer actie heeft gevoerd tegen de commercialisering van de publieke ruimte in Brussel, vraagt zich af hoe diep initiatiefnemer Hangar in de buidel heeft moeten tasten om de goedkeuring te verkrijgen voor dat feest. De actiegroep hekelt ook het gebrek aan transparantie over deze keuze.

Sinds 2018 torent een gigantische luifel boven het volledig gerenoveerde Rogierplein uit, goed voor een kostenplaatje van 42 miljoen euro. "Nu blijkt dat wij als belastingbetalers een grote som geld hebben neergeteld voor een plein in de stad waar grote evenementen georganiseerd worden", schrijft de actiegroep op sociale media. Zes jaar na de renovatie van het Rogierplein (dat op het grondgebied van Sint-Joost-ten-Node ligt, red.) is het volgens de groep "een non-locatie geworden voor de burgers in de stad".

Free 54 stelt zich vragen bij het nieuws dat privéorganisatie Hangar op 2 september het volledige Rogierplein mag innemen voor commerciële en winstgevende doeleinden. "De Early-Birds-tickets kosten 17,50 euro, maar zijn volledig uitverkocht. Iedereen weet dat Early Birds-tickets enkel dienen als marketingstunt", schrijft de actiegroep. "De gewone en late tickets kosten 22,5 en 27,5 euro."

'Uitverkoop' Rogierplein

De actiegroep vreest voor een uitverkoop van het Rogierplein voor commerciële evenementen en stelt zich vragen bij de houding van het gemeentebestuur in deze kwestie. De actiegroep vraagt zich af waarom dat haar medewerking verleent aan de organisatie van dit grootschalige feest. "Wat is de redenering achter de steun van het gemeentebestuur voor dit evenement? De openbare ruimte en publieke infrastructuur moeten de burgers dienen, maar worden uitverkocht aan een privéorganisatie die winst willen maken en de burgers uitsluit", zegt Free54.

Daarnaast vraagt Free54 zich af hoe diep Hangar in de buidel heeft moeten tasten om het Rogierplein te mogen gebruiken. De actiegroep hekelt ook het gebrek aan transparantie van het gemeentebestuur in de zaak.

Het gemeentebestuur van Sint-Joost-ten-Node was dinsdagnamiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni