Bijna 2,5 miljoen bezoekers voor Winterpret

© Belga Image
| Sfeerfoto van Winterpret

Winterpret wist bijna 2,5 miljoen bezoekers naar de hoofdstad te lokken, ondanks de coronamaatregelen die het eindejaarsevenement uiteindelijk nog stevig door elkaar schudde.

Het weer zat tegen en ook de verscherpte coronamaatregelen zetten Winterpret een flinke hak met een gedeeltelijke vroegtijdige sluiting tot gevolg. Toch verwelkomde Winterpret tussen 26 november en 9 januari 2.451.832 bezoekers. In 2019 – voor de coronacrisis – waren dat nog 3,4 miljoen bezoekers. In 2020 was er geen Winterpret.

De meerderheid (ongeveer drie vierde van de bezoekers) was Belg. Meer dan een half miljoen buitenlanders (vooral Fransen, Spanjaarden en Nederlanders, red.) bezochten Winterpret en ook uit Vlaanderen en Wallonië zakten zo’n 750.000 mensen af. De schaatsbaan op het De Brouckèreplein telde bijna 50.000 bezoekers, de ijspiste in het Ter Kamerenbos net geen tienduizend. Dat meldt de Stad Brussel dinsdag in een persbericht.

'Ter Kamerenbos was succes'

Ook andere attracties en lichtinstallaties – die voor het eerst waren opgesteld in het Ter Kamerenbos – bleken een succes. "De Stad maakt een positieve balans op van deze nieuwe ervaring, die in de toekomst ongetwijfeld verder zal evolueren," klinkt het. "Ook de meeste handelszaken ter plaatse waren tevreden. Zij stipten aan dat ze niet alleen meer, maar ook andere bezoekers over de vloer kregen die minder vertrouwd zijn met de locatie."

“Los van de bezoekersaantallen heeft de stad Brussel er een erezaak van gemaakt om een bijzonder vernieuwend programma aan te bieden," reageert schepen van Grote Evenementen Delphine Houba (PS). “Daarmee gaven we nogmaals blijk van onze vastberadenheid om de culturele sector, die al maanden in grote moeilijkheden verkeert, te ondersteunen."

"Naast de traditionele attracties hebben we voorrang gegeven aan een samenwerking met Belgische en Brusselse kunstenaars of collectieven voor de uitvoering van enkele nieuwe projecten voor deze jubileumeditie, zoals de KMSKB, Train World en de NMBS,” klinkt het nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?