Brusselse artiesten kleuren Pukkelpop: 'Leuk om op festival te staan dat mijn moeder kent'

JB
© BRUZZ
17/08/2023

Bruxelles, je t’aime weergalmt er zaterdag in ieder geval, maar naast wereldster Angèle vuurt Pukkelpop nog een hoop Brussels geweld af tijdens de muziekhoogmis die vandaag van start gaat. BRUZZ polste bij Tsar B, Chibi Ichigo, Aroh en RORI hoe zij toeleven naar hun show op de festivalweide in Kiewit.

Ze stond met een dozijn bands al een keer of zeven op een podium op de heilige Hasseltse grond, maar met haar eigen baby Tsar B stoomt Justine Bourgeus (28) zich as we speak klaar voor een tweede Pukkelpop-passage.

"Mijn eerste Pukkelpop-optreden als Tsar B was na mijn debuut-ep, intussen al zeven jaar geleden”, mijmert ze vanuit de backstage. “Nu spelen we een paar maanden na de release van mijn tweede album to the stars." Een plaat die surft op de glitter van het nachtleven met glimpjes dramatiek en melancholie, die zich live vertaalt in iets als een dromerige rave.

Tsar B - Alles uit de kast - kruis

| Tsar B: "Het wordt om verschillende redenen een speciale show: we houden vast aan de sound van het album, maar brengen de songs zonder backing tracks of laptops."

"We spelen om 22 uur, een ideale timing. En het wordt om verschillende redenen een speciale show: we houden vast aan de sound van het album, maar brengen de songs zonder backing tracks of laptops", zegt Bourgeus.

"Alles komt uit de instrumenten, waaronder veel analoge synths. Het zal iets ruiger, rauwer en puurder klinken dan op de plaat, met de vrijheid van een jazzband. Niet te geënsceneerd dus, en tegelijkertijd ook met wat visuele verrassingen."

Thuiskomen

Chibi Ichigo veroverde vorig jaar de Club en is dit jaar opnieuw te zien in ‘haar’ Limburg. De Hasseltse Brusselaar staat weliswaar niet met een eigen set op Pukkelpop, maar wel als special guest in de XL-set van The Subs – net als onder anderen Tsar B en Jan Paternoster, overigens.

"Het voelt aan als thuiskomen”, vertrouwt ze toe aan BRUZZ. "Ik heb er heel veel zin in. Het wordt ook helemaal anders dan een eigen set, mijn focus ligt op plezier maken."

Chibi Ichigo loopt ook morgen en zondag rond op het festival. Haar must-sees vanavond: Black Box Revelation en Sophie Straat. En haar outfit op het podium met The Subs straks? "Iets met strikjes", verklapt ze.

Chibi Ichigo

| Chibi Ichigo: "Mijn focus ligt vanavond op plezier maken."

Schwung

Behoort tot het exclusieve kransje namen dat back to back op Pukkelpop te vinden is – twee jaar op rij, dus: de Brusselse dj Aroh, alias Lucas Vandervelde.

"Vorig jaar stond ik op een klein ‘zijpodium’, dit jaar in de Booth. Op die stage draaien was al een tijdje een persoonlijk doel, ik mag het podium dan ook delen met een hoop mooie namen. Het is ook leuk om eens op een festival te staan dat een belletje doet rinkelen bij mijn moeder."

Aroh

| Aroh: "Het is ook leuk om eens op een festival te staan dat een belletje doet rinkelen bij mijn moeder."

De Brusselaar – bekend van onder meer zijn show op Kiosk Radio en hand in label/platform Kontakt Group – prijkte al op line-ups van festivals zoals Listen en Horst, die erg electronicageörienteerd zijn. "Dat is natuurlijk anders op Pukkelpop, dus het wordt een uitdaging om het publiek geïnteresseerd te houden. Maar het is ook verfrissend om te draaien voor mensen die niet helemaal weten wat ze mogen verwachten."

Aroh verraadt alvast dat hij geen duistere set zal loslaten op het Booth-publiek. “Het zal in verschillende richtingen gaan: funky techno, wat breaky vibes, een flard dubstep – in ieder geval genoeg schwung.”

De Brusselse dj pikt naast de Booth-collega’s op zaterdag ook zelf een rist namen mee. Zijn tips: Brutus, Amyl & The Sniffers en Two Shell.

Waanzin

Met RORI staat een Brusselse superster in spe op de affiche. De 24-jarige Waals-Brusselse zangeres beukte met haar ep Ma saison en enfer de poorten van het popwalhalla open en lijkt niet van plan om daar snel te vertrekken: naast Pukkelpop stond ze dit jaar ook op Core en het prestigieuze showcasefestival Eurosonic.

“Maar Pukkelpop stond echt wel hoog op mijn verlanglijstje”, vertelt ze aan BRUZZ. “Om naast zulke grote namen te staan, is waanzin. Vorig jaar heb ik er Arctic Monkeys aan het werk gezien: onvergetelijk. ”

Haar set in de Dance Hall om 15.40 uur zaterdag vergt ook een specifieke voorbereiding. "Ik ben wat Nederlandstalige zinnetjes aan het oefenen", geeft ze toe. "Waar ik na mijn eigen show naar uitkijk? Zonder twijfel Steve Lacy en JOJI."

Rori

| RORI: "Ik ben wat Nederlandstalige zinnetjes aan het oefenen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Events & Festivals, pukkelpop, aroh, tsar b, chibi ichigo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni