Circle Park, de zomerse speeltuin voor feestvierders: 'We zullen deze plek missen'

Lis Vanheule
28/07/2023

Een industriële site ter hoogte van Klein Eiland in Anderlecht - opgeleukt met een strand, muziek en een dansvloer - is de geliefkoosde speeltuin voor Brusselse feestvierders. "Onderweg naar Circle Park, herken ik meteen alle gelijkgestemden. Neuzen in dezelfde richting en met een stevige tred die zegt: zin om te dansen." Maar mooie liedjes duren niet lang.

Je kan er niet omheen deze zomer, Circle Park is the place to be. Elk weekend van donderdag tot zaterdag kan je er terecht voor een welverdiende afterwork of een zonovergoten open air. Als de zon wil meewerken natuurlijk.

Circle Park is een tijdelijke bezetting van een industrieel domein, vlak naast Studio CityGate, dat in de zomer opengesteld wordt voor feestvierders. Elk weekend worden er verschillende evenementen georganiseerd. Het gaat telkens om een samenwerking tussen de initiatiefnemers van Circle Park, die alle infrastructuur voorzien, en verschillende Brusselse feestcollectieven en zelfs nachtclubs.

"Als ik niet weet wat gedaan in het weekend, check ik gewoon de planning van Circle Park en gegarandeerd is er wel een evenement dat mij aanspreekt"

Arne Verschaeren

"Als ik niet weet wat gedaan in het weekend, check ik gewoon de planning van Circle Park en gegarandeerd is er wel een evenement dat mij aanspreekt," aldus de Brusselse student Arne Verschaeren. "Ik heb de site vorig jaar ontdekt toen Kiosk Radio er een open air organiseerde in samenwerking met de Brusselse platenzaak Crevette Records. Sindsdien valt het mij op dat zowat elke Brusselse nightlife organisatie er evenementen organiseert."

Op het industrieel terrein is alles voorzien voor een feestje: verschillende containers met drank- en eetstandjes, gehuurde toiletten, een muziekinstallatie natuurlijk, maar ook een beachvolleystrand en zelfs een marktje met tweedehandskledij.

Dat maakt het net zo interessant voor organisaties of collectieven om er een event te organiseren, ze kunnen zich volledig focussen op de programmatie. Zo ook Brusselse nachtclubs Fuse en C12, die er beide afgelopen maand neerdaalden voor een open air.

"Voor ons is het altijd een fijne samenwerking. Wij zorgen voor de line-up en wat promotie, maar hoeven ons niet bezig te houden met vergunningen, de opbouw of de afbraak," meent Steven Van Belle, creatief directeur van Fuse. "Omdat we vooral voor lokaal talent kiezen, kunnen we ook de prijs wat drukken."

"Het grote verschil met een feestje in onze eigen club, is dat we ook eens overdag onze feestvierders mogen ontvangen, extra leuk natuurlijk als de zon schijnt," aldus Kevin Huerta van Ellinkhuizen, mede-oprichter van C12.

558b964d-circleparkkiosk-422.jpg

Wisselende programmatie

Hoewel je er elk weekend terecht kan, verveelt de locatie niet snel en dat ligt aan de wisselende invulling. "Wij proberen om de hele Brusselse nightlife scene te vertegenwoordigen. De ene keer hoor je hier techno, maar even goed programmeren we hiphop, latino, disco of trance," stelt Lorenzo Serra, één van de initiatiefnemers achter de tijdelijke bezetting van de industriële site.

"Bovendien weigert een groot deel van de jonge Brusselse dj-garde zich te beperken tot het hokje van één genre, dat maakt het keer op keer interessant."

De organisatie merkt in ieder geval dat ze een bepaalde nood invullen, zowel bij feestvierders als bij initiatiefnemers in het nachtleven. "We hebben er al een goed gevulde zomer opzitten met meerdere uitverkochte evenementen. Dat is best bijzonder, want we kunnen hier 2000 mensen ontvangen."

Toegankelijkheid

Een andere verklaring voor het succesverhaal van Circle Park is de toegankelijkheid ervan, zowel ruimtelijk als financieel.

"Ik ga er vooral heen met de fiets, want mijn route is goed voorzien van fietspaden en ook aan de site zelf is een fietsenparking. Voor wie niet fietst, is er ook het Zuidstation in de buurt. Dat maakt de drempel wel lager om buiten het stadscentrum te gaan feesten," merkt Arne op. "Onderweg herken je ook meteen gelijkgestemden die met een stevige tred onderweg zijn richting dansvloer."

"Festivaltickets worden steeds duurder en daarom apprecieer ik ook de laagdrempeligheid van de feestjes in Circle Park. Een groot deel van de evenementen is gratis, maar zelfs de betalende events zijn democratisch geprijsd, als student weet ik dat wel te waarderen," lacht hij.

Volgens Lorenzo Serra zijn die prijzen onder meer mogelijk omdat alle infrastructuur er drie maanden blijft staan en er dus niet elke keer opbouw- en afbraakkosten bij komen kijken.

Ook worden de initiatiefnemers van Circle Park financieel gesteund door private partners en het Brussels Gewest. "We kunnen rekenen op het vertrouwen en de steun van enkele partners. Dankzij hen konden we het project vorig jaar lanceren. In totaal zijn we toen ongeveer drie maanden open geweest en vonden er een veertigtal evenementen plaats," aldus Lorenzo Serra.

a1b41ae8-circleparkplaylabel23-49.jpg

Nood aan feestruimte in openlucht

Over één ding zijn zowel Steven Van Belle als Kevin Huerta van Ellinkhuizen het eens, de locatie vult een nood aan openlucht feestruimte in Brussel. "In een stedelijke context moet je proberen een feestlocatie op een centrale ligging te laten rijmen met tevreden buren. Dat is niet altijd evident," aldus Van Belle.

'In een stedelijke context moet je een feestlocatie op een centrale ligging laten rijmen met tevreden buren. Dat is niet altijd evident.'

Steven Van Belle

20210917 Steven Van Belle als artistiek directeur op de expo tentoonstelling in The Fuse discotheek nachtleven uitgaansleven nightlife

Circle Park bezieler Lorenzo Serra heeft nog geen weet van klachten, maar dat kan ook aan hun installatie liggen. "Onze boxen staan niet alleen naast de dj-booth, we laten ook muziek weerklinken van langs beide zijkanten van de dansvloer. Daardoor kunnen we de muziek stiller laten spelen zonder onder te doen aan de geluidservaring van de bezoekers."

Stad Brussel probeert wel wat tegemoet te komen aan die nood aan feestplekken in openlucht, zo mogen er de laatste tijd ook af en toe open airs plaatsvinden in de open ruimte. Aan metrostation Rogier bijvoorbeeld, maar ook aan het Congresplein.

"Dat is natuurlijk geweldig, maar een vaste plaats met de nodige infrastructuur aanwezig is wel een stuk praktischer. Ook kunnen dat soort evenementen in de stad slechts sporadisch doorgaan, opnieuw om klachten van buren te vermijden," aldus Kevin Huerta van Ellinkhuizen.

Verstopte riolen en dure toiletten

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn op de oude industriële friche. Omdat het om een tijdelijke bezetting van het domein gaat is het voor de initiatiefnemers niet rendabel om grote investeringen te doen.

"We organiseren enkel evenementen in de zomer, tot halverwege september ongeveer, omdat wij echt rekenen op mooi weer om alles te kunnen laten doorgaan. Deze zomer hebben we al vier events moeten annuleren door regen," stelt Serra. "Moesten we hier langer kunnen blijven, hadden we misschien kunnen investeren in een weerbestendige oplossing."

Bij hevige regen zien de organisatoren zich niet alleen genoodzaakt om evenement af te gelasten, ook hun rioleringen raken verstopt, omdat het terrein zich in een dal bevindt.

Daarnaast komen er ook wel wat kosten kijken bij het partyproof maken van de betonnen lap grond: "Omdat er heel weinig vaste infrastructuur al aanwezig was op het domein, hebben wij containers geplaatst met eet- en drankstandjes. Vooral de toiletten die we huren zijn voor ons een grote kost," geeft Serra aan.

"Dat is het allemaal waard natuurlijk, wanneer er een euforische stemming over het domein valt door het enthousiasme van alle feestvierders. Voor veel mensen die er niet tussenuit kunnen is dit een kleine vakantie."

Laatste zomer

Hoewel Circle Park dus zowel door het publiek als de organisatoren gesmaakt wordt en een duidelijke vraag naar feestruimte in open lucht beantwoordt, nadert het project zijn einde.

"We hebben nog een sprankeltje hoop dat we ook in de zomer van 2024 kunnen heropenen, maar vermoedelijk zal het hierbij blijven," geeft Serra aan. "Op 17 september organiseren wij ons laatste event van het seizoen, maar naar alle waarschijnlijkheid het laatste event op deze locatie."

"Spijtig, want in Circle Park hebben wij een antwoord gevonden op het vraagstuk van een bereikbare en toegankelijke feestruimte in openlucht, zowel voor Brussels talent als voor de talloze bezoekers"

Lorenzo Serra

"Dat is spijtig, want in Circle Park hebben wij een antwoord gevonden op het vraagstuk van een bereikbare en toegankelijke feestruimte in openlucht, zowel voor Brussels talent als voor de talloze bezoekers," aldus Serra.

"Jammer," vindt ook Arne, want het verdwijnen van Circle Park zal ook voor hem een leegte nalaten. Toch heeft hij er een goed oog in dat hij ook volgend jaar opnieuw naar hartenlust in de openlucht zal kunnen dansen. "Brussel staat niet stil, dus ik heb er vertrouwen in dat ook volgend jaar de Brusselse nightlife scene zich van zijn meest innovatieve kant zal tonen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni