Live

Dit was Bal National live bij BRUZZ

© BRUZZ
19/07/2022
Updated: 21/07/2022 00.20u

Aan de vooravond van onze nationale feestdag werd er traditiegetrouw gefeest tijdens Bal National op het Vossenplein. Na twee jaar afwezigheid werd het een extra groot feest waarin drie overleden persoonlijkheden herdacht werden: oud-burgemeester Freddy Thielemans, zanger Lange Jojo en Toots Thielemans.

  • BRUZZ was er naar goede gewoonte bij en zond het feest live uit. Herbeleef de beste momenten op de pagina hieronder.
  • Herbekijk het beste van Bal National ook op donderdag 21 juli na BRUZZ 24 op BRUZZ tv

Crazy Sir G zorgt voor groot feest

Dj Crazy Sir G wil lichtjes zien en vraagt alle feestvierders op het Vossenplein om de gsm naar boven te halen. Dat doen velen ook. De dj slaagt er alleszins in om er een groot feest van te maken.

Organisator Bal National: 'Iedereen voelt meteen dat hij hier welkom is'

Voor organisator Frank Anthierens is deze negentiende editie van Bal National alvast geslaagd. "Ik ben heel trots dat dit volk elk jaar terugkomt, ook al zijn er geen internationale vedetten. Hier hebben we echte artiesten van bij ons, artiesten die het plein op stelten zetten, gewoon omdat ze luisteren naar het volk en met hart en ziel spelen," zegt hij. "Iedereen voelt meteen dat hij hier welkom is."

'Publiek had veel zin om te zingen'

Alec Mansion en Thom Dewatt kregen het publiek moeiteloos aan het zingen en staan nu bij BX1-presentatrice Charlotte Maréchal. "Vanop het podium zag je een zee van mensen. Dan voel je de ruimte," zegt Thom. "Het publiek had veel zin om te zingen," kon Alec merken.

Eerbetoon aan Lange Jojo

Het podium op het Vossenplein wordt nu wel heel klein, want alle zangers en zangeressen die vandaag hebben opgetreden op Bal National brengen samen met het orkest van Lange Jojo een eerbetoon aan de volkszanger die eind vorig jaar is overleden.

'On a soif'

Lange Jojo is niet meer, maar op het podium van Bal National houdt zijn orkest zijn muziek in leven, samen met de andere artiesten die vanavond optreden. "Krijgen jullie geen dorst van al die muziek?", vraagt Alec Mansion aan het publiek. Tijd voor 'un petit verre' dus.

Gitarist Lange Jojo: 'Hij beschouwde zijn muzikanten als zijn kleinkinderen'

Zanger Jean-Luc Fonck en gitarist Jef hebben lange tijd met Lange Jojo samengewerkt. "Hij beschouwde ons muzikanten als zijn kleinkinderen," vertelt Jef. "Ik noemde hem papa en hij noemde mij zoon," zegt Jean-Luc.

Huguette Tuytschaever: 'Ze hebben Toots tot leven gebracht'

Backstage staat Marijn Devalck bij BRUZZ-presentatrice Luana Difficile. "Ik wilde mijn personage een accent geven. Meestal is het op tv Antwerps, Gents of West-Vlaams, maar een Brusselaar komt weinig aan bod. Ik wilde daar gebruik van maken," vertelt de acteur en zanger over zijn personage Balthasar Boma. Op het podium had Boma een eerbetoon aan Toots Thielemans gebracht en dat is zijn vrouw Huguette Tuytschaever niet ontgaan. "Ze hebben hem tot leven gebracht," vertelt ze ontroerd.

'Olé, olé, olé'

Van Christophes Aline naar Olé, Olé, Olé van Lange Jojo overschakelen, dat kunnen Alec Mansion en Thom Dewatt als geen ander. En het publiek zingt luidkeels mee.

Elk jaar vanuit Limburg naar Bal National

Limburger Didier komt elk jaar naar Brussel om te feesten op Bal National. "Met een zestal koppels boeken wij een hotel in de buurt om het fijne feest hier mee te maken. Het is hier groots, anders dan bij ons. We komen hier niet alle dagen. Brussel op zo een manier leren kennen is wel speciaal."

Wereldrecord fluiten?

Boma brengt een eerbetoon aan Toots Thielemans door te fluiten op de tonen van Bluesette. En dat wil hij niet alleen doen, maar met heel het Vossenplein. Zo hoopt hij het wereldrecord fluiten van 'The Jupiler Record Book' te verbreken. Volgens Guiness Book of Records staat dat record op 853.

Philippe Close: 'Sfeer van Bal National is heel speciaal'

"Iedereen weet dat Brussel de hoofdstad van Europa is, maar vandaag en morgen is het vooral de hoofdstad van alle Belgen," vertelt burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close (PS) aan BRUZZ-presentatrice Luana Difficile. Vorig jaar ging Bal National niet door omwille van de nationale rouw voor de overstromingen in Wallonië en het jaar daarvoor was er geen editie door het coronavirus. Dat het Vossenplein opnieuw volstroomt met feestvierders maakt Close blij. "Iedereen is blij, het regent niet. Ik zie veel glimlachen. Er is een Vlaamse zanger die in het Frans zingt. De sfeer van Bal National is heel speciaal."

'Balthasar Boma is een Brusselaar'

Marijn Devalck, beter bekend als Balthasar Boma van FC De Kampioenen, brengt sfeer met Boma & De Slagerparade. "Je moet weten: Balthasar Boma, c'est moi. Balthasar Boma is een Brusselaar. En ik ben hier thuis," zegt de 'PDG van de Boma Vleesindustrie nv' voor hij met zijn band Willy Sommers covert.

Regen houdt Johnny Halliday-fans niet tegen

Het regent lichtjes boven het Vossenplein, maar dat houdt fans van de in 2017 overleden zanger Johnny Halliday niet tegen om van het optreden van imitator Johnny Dom te genieten. Hij brengt hier Gabrielle.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni