1668 visueel-festival Headspace BE field

Electric Circus is creatief met karton op Visueel Festival

Michaël Bellon
© BRUZZ
27/06/2019

De Nederlanders Fred Abels en Mirjam Langemeijer vormen samen het straattheatergezelschap Electric Circus. De hele zomer reizen ze door Europa, en ergens aan het begin van hun reis passeren ze ook op het straattheaterfestival van Sint-Agatha-Berchem.

Tijdens de vijftiende editie van dat Visueel Festival Visuel is van Electric Circus doorlopend de geanimeerde straattheater-installatie Headspace te zien, waarin de vaardigheden van de technisch aangelegde sculpturenmaker Fred en de artistiek begaafde poppenspeler en -maakster Mirjam samenkomen.

Headspace bestaat uit drie grote kartonnen hoofden waar telkens evenveel toeschouwers hun eigen hoofd in kunnen steken, voor een minispektakel van twee minuten. “Het is moeilijk om te zeggen wat er binnen in de hoofden allemaal gebeurt, want het is juist fijn dat mensen er verschillende verhalen over vertellen als ze er weer uit komen,” zegt Fred Abels.

“Het is vooral een visuele ervaring, maar we vinden het heel belangrijk om te benadrukken dat er geen filmpje getoond wordt daarbinnen. Soms moeten we zelfs mensen die het gezien hebben daarvan overtuigen, omdat ze zich tegenwoordig blijkbaar niet meer kunnen voorstellen dat ergens geen beeldschermen met filmpjes aan te pas komen.”

Met deze voorstelling zetten we ons af tegen de schermcultuur.

Fred Abels - Electric Circus

Wat je als toeschouwer dan wel ziet, is de robottechnologie die Fred zelf in elkaar stak én programmeerde met zijn kompaan Rolf Meesters. “Een kleine microcomputer stuurt een universum van animatronics aan. Animatronics zijn systemen met servomotortjes, die door Jim Henson van The Muppet show werden bedacht om zijn poppen te laten bewegen, en die later ook in de filmindustrie werden gebruikt om bijvoorbeeld dinosaurussen te animeren."

"Maar bij ons komt er dus geen film bij te pas, want we zetten ons een beetje af tegen de schermcultuur. De hoofden zijn zo ontworpen dat je je telefoon niet mee naar binnen kan nemen en in alle rust van je privévoorstelling kan genieten.”

Ondertussen worden ook de omstanders heel nieuwsgierig van het aparte zicht op die drie kartonnen hoofden, en vormt zich soms een lange rij. “Ook hen proberen we bezig te houden door nog andere sculpturen op te stellen op straat, waarover ze zich kunnen verwonderen en met ons praten.”

VISUEEL FESTIVAL 29 & 30/6, 14 > 19.00 GC De Kroon

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Events & Festivals , Podium , Visueel Festival Visuel , straattheater

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni