Geen zin in Winterpret? 7 alternatieve kerstmarkten in Brussel

© PhotoNews
| Winterpret 2018: de Vismarkt met het traditionele reuzenrad.

Vanavond gaat Winterpret officieel van start, maar wie dit jaar eens iets anders wil dan glühwein, het reuzenrad en de houten kraampjes, kan ook elders terecht voor kerstsfeer. BRUZZ lijst enkele alternatieve kerstmarkten op.

Kunst en design

Wie op zoek is naar een origineel kerstcadeau, kan daarvoor terecht in kunstgalerij 10/12 in de Sint-Gorikswijk. Daar verkopen Brusselse ontwerpers hun mooiste stukken. Je kan er van alles vinden, van kartonnen meubel- en decoratiestukken tot sieraden van geëmailleerd koper.

X-MAS SHOP, 29/11 > 24/12, Kunstgalerij 10/12

Toch niets gevonden in 10/12? Dan hoef je niet ver te wandelen voor een uitgebreider aanbod, want om de hoek staan meer dan vijftig designers klaar met juwelen, kleding, accessoires en andere potentiële kerstgeschenken.

CHRISTMAS DESIGNERS MARKET, 8/12, Sint-Gorikshallen

Feminisme en duurzaamheid

Geen kerstmarkt, maar “een creatieve, feministische markt” in feministisch café Le Poisson Sans Bicyclette, vlakbij het Josaphatpark. Volgens het café is dit de kans om een origineel cadeau te kopen en tegelijkertijd lokale artiesten te steunen. “Zonder er je broek te scheuren in deze tijden van wild kapitalisme”, klinkt het. Over geld gesproken, betalen kan in het feministisch café met de Zinne, de lokale Brusselse munt. De warme dranken zijn er veganistisch.

MARCHÉ CRÉATIF FÉMINISTE, 8/12, Le Poisson Sans Bicyclette

Wie dit jaar de kerstsfeer eens in een aparte omgeving wil opsnuiven kan naar de voormalige rijkswachtkazerne in Elsene. Tijdelijk bezettingsproject See-U organiseert er een “creatieve en duurzame” kerstmarkt, en schenkt daarbij veel aandacht aan principes als zero waste. Een “kerst-guingette” moet voor de nodige gezelligheid zorgen.

LE GRAND MARCHÉ CRÉATIF ET DURABLE, 13/12 > 15/12, See-U

Ambacht

La Tricoterie houdt opnieuw een ambachtelijke kerstmarkt in haar ondergrondse feestzaal vlakbij het Zuidstation. De aandacht gaat hier naar eerlijke handel. Ambachtslui en andere creatievelingen zullen er onder meer keramiek en breiwerk uitstallen.

MARCHÉ DE NOËL, 8/12 en 15/12, La Tricoterie

Échte liefhebbers van keramisch werk nemen best ook eens een kijkje in Atelier des Tropiques, dat keramiek-workshops organiseert. Keramiek is de corebusiness van het atelier, waar Brusselse artiesten het hele weekend lang hun pronkstukken aanbieden.

NOËL SOUS LES TROPIQUES, 13/12 > 15/12, Atelier des Tropiques

Finse kerst

De Brusselse Finnen zijn er dit jaar weer (vroeg) bij. De Finse Zeemanskerk organiseert een eigen kerstmarkt, of een Joulumyyjäiset. Naast Finse design biedt de kerk vooral lekker eten, zoals onder meer Finse zalmsoep en poronkäristys, rendiergebraad.

JOULUMYYJÄISET, 27/11 > 8/12, Finse Zeemanskerk

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?