(Archiefbeeld)

Opnieuw groot feest op 21 juli met nieuwigheden als Nationale Apero

© Belga - BRUZZ
21/07/2022

Na twee jaar van gezondheidscrisis zal de nationale feestdag opnieuw gevierd worden met een groot feest. Er vinden verschillende activiteiten plaats zoals het Feest in de Warande, het militair defilé, het vuurwerk en nieuwe initiatieven zoals de Nationale Apero en een nationaal concert.

"Er zijn veel mensen die het verdienen om gevierd te worden," verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bij de voorstelling van de feestelijkheden. "We zijn een land van helden en die worden in de bloemetjes gezet." Ze verwijst onder meer naar de vrijwilligers die een jaar na de overstromingen nog te hulp schieten en de mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen.

De feestelijkheden beginnen traditioneel met het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal om 10 uur in aanwezigheid van de koninklijke familie. In de Wetstraat stelt het Federaal Parlement z’n deuren open voor het publiek tussen 11 uur en 19 uur. Er zijn de Kiosk Concerten in het Warandepark, dat ook de place to be is voor de Belgian Sports Day, waar Brusselse sportclubs workshops organiseren om nieuwe leden aan te trekken en burgers bewust te maken van de voordelen en waarden van sport.

Defensie stelt dan weer een deel van z’n materieel tentoon op het Koningsplein. En op en rondom de Kunstberg is er veel aandacht voor Toots Thielemans, rond wie een tentoonstelling loopt in de Koninklijke Bibliotheek van België, met als toemaatje een belevingsexpo in het Muziekinstrumentenmuseum. Op het Poelaertplein kan je, na omzwervingen langs tal van activiteiten langsheen de Regentschapsstraat en de Grote Zavel, een bezoek brengen aan het politiedorp.

Nationaal defilé

Om 16 uur start het defilé, waarin "hulde wordt gebracht aan alle vrouwen en mannen die dagelijks instaan voor de veiligheid van onze burgers," klinkt het. Defensie en de federale politie zullen een "dynamische demonstratie" geven op het Paleizenplein.

Dit jaar zijn ook burgers uitgenodigd om het defilé bij te wonen zoals vijftig Be-Heroes, Belgen die met kleine daden een groot verschil maken, maar ook onder meer vrijwilligers van het Rode Kruis, de jongeren van het Platform van de Samenlevingsdienst en studenten van verschillende Belgische universiteiten en hogescholen.

Groot volksfeest

Na twee jaar van een bescheiden feest, kan het grote publiek opnieuw meevieren. Bedoeling is om er een groot volksfeest van te maken.

In het Jubelpark kan er gefeest worden met het gratis concert België viert feest!. Vanaf 21 uur zullen er verschillende artiesten optreden, zoals Alice on the roof, Coely, Niels Destadsbader, Salvatore Adamo, Netsky, Laura Tesoro, Ruben Block, Jérémie Makiese, Noémie Wolfs, Pommelien Thijs en Yong Yello. Presentatoren van verschillende Belgische zenders zullen het feest aan elkaar praten.

Nog nieuw dit jaar is de Nationale Apero. Cafés, bars en restaurants worden uitgenodigd om te laten weten dat er ook bij hen gefeest zal worden. Zij kunnen het concert op hun schermen uitzenden. Verder wordt er op het Vossenplein in de Marollen een Resto National georganiseerd, waar mosselen en frieten geserveerd zullen worden. De feestdag wordt afgesloten met vuurwerk dat om 23 uur zal worden afgestoken vanaf de esplanade en de arcades van het Jubelpark. De concerten en het vuurwerk zullen worden uitgezonden op de nationale televisiezenders Eén, VTM, Play4, La Une en RTL-TVI.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni