Organisatoren schrappen busbeurs Busworld

© Photonews
| Brussels Expo heeft sinds de start van de coronacrisis in maart geen enkel groot evenement meer kunnen organiseren.

Voor de tweejaarlijkse internationale beurs Busworld - naar eigen zeggen de grootste busbeurs ter wereld - wordt 2021 een 50ste verjaardag in mineur. De editie die in oktober gepland stond, wordt geannuleerd wegens de coronapandemie, zo meldden de organisatoren maandag.

Busworld ontstond in 1971 in Kortrijk en wordt om de twee jaar georganiseerd. In 2019 verhuisde de beurs wegens plaatsgebrek naar Brussels Expo op de Heizel. Daar zou ze dit jaar van 9 tot 14 oktober plaatsvinden, maar het coronavirus steekt een stokje voor de feesteditie.

"Eind december was de stemming nog optimistisch. De vaccinatiecampagnes zouden begin januari van start gaan en in oktober zou er zonder veel problemen een beurs kunnen plaatsvinden. Dat bevestigden toen zelfs de virologen", zeggen de organisatoren. "Ondertussen leerde de realiteit ons dat de vaccinatiecampagnes trager verlopen dan in het initieel plan was voorzien." Daardoor heerst er momenteel nog te veel onduidelijkheid over onder meer reisbeperkingen, quarantaines en bezoekersaantallen.

Bovendien ondervindt de sector zelf nog steeds de impact van de coronacrisis, die het wereldwijde toerisme voor een groot deel heeft lamgelegd. "De autocarsector staat letterlijk al meer dan een jaar stil. Nieuw aangekochte autocars in 2020, die enorme investeringen zijn, hebben nog geen enkele zakelijke kilometer gereden. Zolang de situatie niet onder controle is en mensen terug veilig kunnen genieten van allerhande vrijetijdsactiviteiten in groep, zal daar weinig verandering in komen", klinkt het bij Busworld.

Omdat de voorbereidingen van exposanten met grote standen ongeveer zes maanden op voorhand van start moeten gaan, en de organisatoren op dit moment geen garanties kunnen bieden, trekken ze nu al de stekker uit de editie van dit jaar. De volgende editie zal plaatsvinden van 7 tot 12 oktober 2023.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?