Plazey duikt deze zomer de straten in

© Eric Ostermann (close)
| De Dans van de Quetzalcóatl

Met corona op de loer gooit Plazey het over een andere boeg: onder de slogan PLAZEverYwhere trekt het zomerfestival de straten in.

Elk jaar helpt Plazey om de barometer van je zomer op peil te houden. Vroeger als opener van de zomervakantie, vorig jaar als afsluiter. Dit jaar ziet het zomerevent er opnieuw anders uit, met dank aan dat kleine rotvirus dat ons al een tijdje het leven zuur probeert te maken. Gelukkig is de culturele sector een creatieve sector!

“Naar het voorbeeld van die andere lieflijke bewoner van het Elisabethpark, de halsbandparkiet, spreidt Plazey dit jaar de hele maand augustus zijn vleugels,” vertelt Lies Van Overschee van gemeenschapscentrum De Platoo, dat samen met De Zeyp zijn schouders onder het festival zet. “Niet enkel om social distancing te garanderen, vooral ook om de uitgestrekte buurten rond het park te laten 'wapperen'. Vanuit ons nest rond de kiosk en het paviljoen in het park vliegen we deze zomer alle windrichtingen uit onder de slogan PLAZEverYwhere.”

Onder verschillende gedaanten zal Plazey de wijken van Ganshoren en Koekelberg met elkaar verbinden. Onder meer met een mobiel podium dat door de (speel)straten trekt en halt houdt op pleintjes en in parkjes om er een uurtje de Plazey-sfeer te laten ontluiken.

Daarnaast is er ook een vertrouwd luik: van vrijdag tot zondag wordt het Elisabethpark opnieuw het gezelligste lapje groen van het gewest. “We lenen gratis picknick­dekens uit en voor een sympathieke prijs voorzien we er een boordevolle picknickmand bovenop,” zegt Van Overschee. Rond je picknickbubbel cirkelen artiesten die performances doen of kleine concerten spelen, zoals de jazzklarinettist en -saxofonist Joachim Badenhorst. “We lenen ook audiospelers en koptelefoons uit, waarmee we bezoekers wapenen voor geluidswandelingen die we samen met Brussel Behoort Ons Toe orkestreerden, met verhalen van bewoners van de wijk.”

Zomerse Vrouwenlente
Op vrijdag cureren onder meer Piet Maris, VOLTA en Jan Ducheyne van De Sprekende Ezels concertavonden op verplaatsing. “De idyllische locatie hiervoor houden we nog geheim,” knipoogt Grietkin De Mulder van De Zeyp. “Maar we kunnen wel al verklappen dat de weg ernaartoe even muzikaal wordt als de bestemming.”

Op zondag is het rond de kiosk in het Elisabethpark te doen, die de ter ziele gegane Bar Eliza moet doen vergeten. Op 9 augustus kan je er naar NiXiE en het Fujinn Open Orchestra, een openluchtorkest waarbij iedereen samen kan spelen, communiceren, creëren en componeren. Een week later vermengen Octavio Amos en Daniel Dzidzonu afrobeat, jazz, soul en funk tot een swingende cocktail. Het voorlaatste weekend van augustus zal de Dans van de Quetzalcóatl, een project van MetX, de hele buurt kleur geven. Waarna het jazztrio Schroothoop met zijn 'junkjazz' de avond mag afsluiten.

“Het laatste Plazey-weekend nemen de vrouwen van Vrouwenlente het over,” vertelt De Mulder. “Dat is een samenwerking tussen de 22 Brusselse gemeenschapscentra waaruit een programma met muziek, dans en debatten is voortgevloeid.” Plazey, avontuurlijk, kleurrijk en divers.

PLAZEVERYWHERE 3 > 30/8, www.plazey.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?