De eerste editie van Sculptura, een gloednieuw gratis festival rond installatie- en sculptuurkunst, gaat zaterdag van start in de Gare Maritime op de site van Thurn & Taxis. Van 11 februari tot en met 12 maart kan het publiek kennismaken met zowel kleinschalige als monumentale creaties van heel wat Belgische en ook enkele buitenlandse kunstenaars.

Sculptura is ontstaan vanuit het idee dat sculpturen als kunstvorm nog vaak onderbelicht blijft in de grote cultuurhuizen. Organisator Äke Verstraelen wil sculpturen meer verankerd zien in de stad. Het is de bedoeling om van Sculptura een jaarlijks ijkpunt te maken binnen de kunstwereld.

In totaal tonen 22 kunstenaars hun werk. Enkele bekende Belgische en Brusselse namen als Koen Vanmechelen, Arne Quinze, Jean Boghossian, Tom Frantzen of Koenraad Tinel stellen hun sculpturen tentoon. De werken komen uit diverse stromingen, van het abstracte tot het surrealistische en het figuratieve. Ze staan verspreid over de imposante hal in Thurn & Taxis en in twee naastliggende galerijen. De meest monumentale werken gaan tot 9 meter hoog, 20 meter lang of 17.000 kilo zwaar.

Het publiek kan gratis binnenwandelen in de Gare Maritime en kennismaken met de kunst. Naar volgend jaar toe heeft Sculptura al ambitie om uit te breiden. Met het oog op het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie wil het uit elk Europees land een kunstenaar hebben die zijn of haar werk in Brussel toont.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni