| Belgische sopraan Kelly Paukens warmt haar stem op alvorens aan te treden op de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang.

Twee Belgische zangeressen treden aan in halve finale van Koningin Elisabethwedstrijd

© Belga
24/05/2023

Op woensdag en donderdag zullen 24 kandidaten het beste van zichzelf geven in de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang in Flagey in Brussel. Op beide dagen brengen twaalf halvefinalisten, onder wie de Belgische mezzosopraan Linsey Coppens en sopraan Margaux de Valensart, een recitalprogramma met pianobegeleiding. Donderdagavond, na het optreden van de laatste halvefinalist, wordt omstreeks middernacht bekendgemaakt welke kandidaten de finale gehaald hebben.

Uit de 412 kandidaten tussen de 18 en 33 jaar oud maakte de jury, onder leiding van Bernard Foccroulle, een selectie van 68 zangers. Na een aantal afzeggingen bleven er nog 55 deelnemers - 40 vrouwen en 15 mannen - over. Naast Coppens (1993) en De Valensart (1991) werden ook de Belgische mezzosopraan Lotte Verstaen (1996) en sopraan Kelly Poukens (1992) geselecteerd, maar zij strandden in de eerste ronde.

De halve finale gaat vandaag om 15 uur van start met optredens van zes kandidaten. Om 20.00 uur volgt een tweede blok met nog eens zes kandidaten, onder meer De Valensart en Coppens. De tweede halvefinaledag op donderdag volgt dezelfde planning. De halvefinalisten - vijftien vrouwen en negen mannen - hebben elk twee recitalprogramma's van ongeveer twintig minuten voorbereid. De jury heeft daar één recitalprogramma uitgekozen en brengt de kandidaten ongeveer 29 uur voor hun optreden van haar keuze op de hoogte.

Laureaten zaterdag bekend

Van donderdag 1 juni tot zaterdag 3 juni treden de twaalf overgebleven finalisten vervolgens op in de Brusselse Bozar. Dan worden ze begeleid door het Symfonieorkest van de Munt onder leiding van Alain Altinoglu. Zaterdagavond, na het optreden van de laatste finalist, wordt uiteindelijk de rangschikking van de laureaten bekendgemaakt.

Alle optredens en de proclamatie worden gelivestreamd op de website van de Koning Elisabethwedstrijd. De halve finale is ook te volgen op VRT MAX en Klara, en via Canvas in de namiddag en het kanaal van Ketnet in de avond. De finale wordt uitgezonden op VRT MAX en Klara, en via het kanaal van Ketnet op donderdag en vrijdag en Canvas op zaterdag.

Sinds 1937 zet de Koningin Elisabethwedstrijd jaarlijks een andere muziekdiscipline in de schijnwerpers. Vorig jaar won de Koreaanse Hayoung Choi de eerste prijs ter waarde van 25.000 euro voor haar prestaties op de cello. De Belgische Stéphanie Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten. Het is van 2018 geleden dat de Koningin Elisabethwedstrijd in het teken stond van zang: toen werd de Duitser Samuel Hasselhorn de eerste laureaat. In 2024 draait het concours weer om viool.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni