| Ook dit jaar wellicht dikke ambiance op het Vossenplein (beeld uit 2022).

Twintig jaar Bal National: dit valt er te beleven

© Belga
17/07/2023

Naar jaarlijkse traditie trapt de stad Brussel op 20 en 21 juli de festiviteiten voor de nationale feestdag op gang. Het ondertussen al twintig jaar oude Bal National pakt op 20 juli het Vossenplein in de Marollen uit met muziek en vertier voor Belg en Brusselaar. Resto National vindt op de nationale feestdag plaats.

Sinds 2003 trapt Brussel het nationale feestweekend af met folklore en muziek in de Marollen. Oorspronkelijk was dit met de bedoeling om het tienjarige bewind van koning Albert II te vieren. Dit jaar wordt koning Filip in de bloemen gezet, die dit jaar precies 10 jaar het Belgische staatshoofd is.

Op het Vossenplein wordt opnieuw een feest georganiseerd. Dit jaar mogen Louis Lou en De Romeo's de benen van de feestvierders in gang zetten. Ook Jean-Luc Fonck, Alec Mansion, DJ Daddy K, The Planes en anderen mogen het podium van Bal National in de volkse wijk beklimmen. Bal National vindt plaats op 20 juli, vanaf 19.30 uur. Zo wordt de nationale feestdag al in de vroege uurtjes in gang getrapt.

LIVE bij BRUZZ

BRUZZ zendt Bal National live uit. Volg het feest op donderdag 20 juli op tv of via onze livestream vanaf 20u.

Mosselen of stoemp

Op de nationale feestdag zelf organiseert de Stad Brussel vanaf 17.00 uur het Resto National, waar mosselen-met-friet op het menu staan. "2.000 maaltijden met ruim plaats voor de meest kwetsbaren uit de wijk dankzij de actie 'Iedereen aan tafel'", aldus de organisatie. 250 maaltijden worden vrijgehouden voor kansarme Brusselaars. Wie geen fan is van mosselen, kan opteren voor stoemp met saucisse.

Bij het eten op de nationale feestdag wordt ook muziek geserveerd. Zo moeten Borokov, de Funfare, Mignonettes & Mamygnonettes en Rite et les Martins het verteerproces muzikaal begeleiden. Het weekend wordt muzikaal afgesloten met 'Bruxelles Zingt'.

De toegang tot Bal National is gratis, voor Resto National betaal je 26 euro mits onlinereservering, of 29 euro ter plekke.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni