11 juli stadhuis 1
© Kevin Van den Panhuyzen | De laatste keer dat de Vlaamse feestdag in het Brusselse stadhuis gevierd kon worden, was op 11 juli 2019.

Viering 11 juli niet in Brussel, maar in het Vlaamse Meise

© Belga
28/05/2021

Het Vlaams Parlement zal dit jaar dan toch een 11 juli-viering organiseren, maar dan niet in het Brusselse stadhuis maar in de plantentuin van Meise. Er zullen 450 gasten uitgenodigd worden. Brussels burgemeester Philippe Close heeft zijn aanwezigheid bevestigd en zal ook een toespraak houden.

Op 11 juli, de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, organiseert het Vlaams Parlement traditioneel een viering in het Brusselse stadhuis. Vorig jaar moest die viering door de coronacrisis vervangen worden door een videoboodschap van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Lange tijd zag het er naar uit dat ook de komende 11 juli vooral digitaal zou gevierd worden. "Maar door de versoepelingen is een fysieke viering toch mogelijk, al moeten we natuurlijk rekening houden met de coronabeperkingen," legt Ellen Van Orshaegen uit.

Een klassieke indoor-viering in het Brusselse stadhuis met honderden genodigden kon nog niet. De zoektocht naar een coronaveilig alternatief leidde naar de plantentuin van Meise. "Daar kunnen we beschikken over een groot terrein waar we de 450 genodigden op een coronaveilige manier kunnen plaatsen," klinkt het. Er wordt daarbij een grote tentconstructie voorzien voor als het regent.

Goodiebag in plaats van receptie

De uitstap naar Meise is ook éénmalig. Bedoeling is dat de viering volgend jaar gewoon terugkeert naar het hartje van Brussel. "We hebben ook naar de mogelijkheden in de Brusselse parken gekeken, maar we wilden ook niet op een zondag een groot deel van een publiek park privatiseren. In Meise is er een domein van 92 hectare en moeten de mensen normaal een toegangsticket kopen," legt Van Orshaegen uit.

Bedoeling is dat het draaiboek grotendeels behouden blijft. Dat betekent onder meer een welkomsttoespraak van Brussels burgemeester Philippe Close, een toespraak van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans en een muzikale omkadering. De viering wordt afgesloten met de Vlaamse Leeuw. "Nadien kan door de coronabeperkingen geen receptie volgen, maar de gasten krijgen wel een 'goodiebag' met een hapje en drankje mee naar huis," besluit Van Orshaegen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie