© Ateliers Gabriel | Het collectief Ateliers Gabriel maakt zijn debuut tijdens Design September.

Net zoals in Londen en Parijs staat september ook in Brussel synoniem voor design. Met een honderdtal evenementen palmt Design September de hele maand lang de verschillende wijken van de stad in.

Met haar cultureel bruisende atmosfeer trekt Brussel niet alleen beeldend kunstenaars, muzikanten en dansers aan, maar ook heel wat ontwerpers. Bovendien herbergt de stad met onder meer Maniera, Pierre Marie Giraud en Victor Hunt enkele designgalerijen van wereldniveau, en heeft de beurs Collectible Brussel nog steviger op de kaart gezet als designstad.

Ook Design September timmert nu al voor het veertiende jaar op rij aan de reputatie van Brussel als designstad. Na juwelen en textiel focust het festival met haar Arts&Crafts-parcours dit jaar op keramiek, met onder meer een grote overzichtsexpo Modern Ceramics in Area 42 en ontwerpers zoals Anita Le Grelle die haar studio gedurende de hele maand september elke donderdag en vrijdag openstelt voor het publiek.

Daarnaast zakken traditiegetrouw enkele grote namen uit de designwereld, zoals de Italiaanse Paola Navone of onze eigen Brusselse ontwerper Maarten de Ceulaer, af naar Flagey om er tijdens een lezing hun werk toe te lichten.

BRUZZ selecteert vijf aanraders uit het programma:

Ketupa keramiek design september
© Ketupa | Keramiek staat centraal tijdens Design September

1. Vintage Design Market

Met de Vintage Design Market ontvangt Brussel twee keer per jaar de grootste vintagedesignmarkt van Europa. Daarbij aansluitend zet Design September in samenwerking met Flanders DC en Wallonie Design nu een luik rond hedendaags Belgisch design op.

In het industriële kader van Thurn & Taxis kan het publiek op deze gloednieuwe Contemporary Design Market het werk van zo’n zestig ontwerpers en merken ontdekken.

> Contemporary Design Market
28 en 29 september

Thurn & Taxis Tour & Taxis Havenlaan Sint-Jans-Molenbeek kanaal Brussel-Charleroi
© PhotoNews | Thurn & Taxis wordt tijdens Design September de Designhub van Brussel

2. Studio City Gate

In Studio CityGate delen een twaalftal designstudio’s een voormalige fabriekssite. Hoewel ze met de meest uiteenlopende materialen werken, delen ze hun liefde voor experiment en ambacht.

Speciaal voor het festival maakten ze een collectieve tentoonstelling, die het grote publiek kan ontdekken in hun respectievelijke ateliers.

> Studio CityGate
van 19 tot 22 september
Klein Eiland 1, 1070 Brussel

20170506_145331.jpg
De creatieve hub van Studio Citygate in Anderlecht

3. Vormen

Designcollectief Vormen – bestaande uit Leon en Emile Duyck, Edouard Devriendt en Jochen Schamelhout - ruilt Gent in voor Brussel. Hun atelier op de Boondaalsesteenweg moet een soort fysiek laboratorium worden waar het viertal naar hartenlust kan ontwerpen en prototypes kan maken.

> Atelier Vormen
van 20 tot 22 september
Boondaalsesteenweg 247a Elsene

Vormen Design September
© Vormen | De West-Vlamingen en Gentenaars van Vormen verhuizen naar Brussel en tonen hun kunnen op Design September

4. Finland boven!

Nu Finland de Europese Raad voorzit, krijgt ook het Finse design een plek in onze hoofdstad. In Keep Your Garden Alive brengen Spazio Nobile en het Fins Instituut Benelux het werk van achttien jonge en meer gevestigde Finse ontwerpers samen, die onder meer met hout, glas, keramiek en textiel werken.

> Keep Your Garden Alive
van 20 september tot 22 december bij Spazio Nobile
Franz Merjaystraat 142 1050 Elsene

Design September Finland
De expo Keep Your Garden Alive brengt het werk van achttien jonge en meer gevestigde Finse ontwerpers samen

5. Substance

Met de expo Substance maakt het collectief Ateliers Gabriel zijn debuut tijdens Design September. Door samen naar buiten te komen willen de leden, onder wie specialisten in houtbewerking, monturen en glasramen, de klemtoon leggen op excellentie en traditie binnen de wereld van het ambacht.

> Substance
van 19 tot 21 september
Wollen Driestorenstraat 3, 1000 Brussel

> Design September
5 > 30/9

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Events & Festivals, Brussels Design September, design september, Design

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie