Women Code Festival maakt vrouwen warm voor een job in IT-sector

© Women Code Festival
| Women Code Festival 2018: Girls for tech.

Het Women Code Festival in Brussel maakt deze week van 7 tot en met 14 oktober vrouwen warm voor een job in de voornamelijk mannelijke informaticasector. Met een week lang vol workshops willen de initiatiefnemers van 1819, de gewestelijke dienst voor het Brussels ondernemerschap, de gendergelijkheid in de IT-sector bevorderen.

Het Women Code Festival zal in het teken staan van de vrouwelijke wetenschappers die vandaag actief zijn in de Belgische ondernemingen en universiteiten. Zij zullen hun ervaring delen om jonge meisjes en vrouwen bewust te maken van de vele carrièremogelijkheden die het coderen en de wetenschap bieden.

"Code and Fly to the Moon" is het thema van deze editie die doorgaat tijdens de European Code Week. Het verwijst naar de 50ste verjaardag van de eerste stap door de mens op de maan in 1969 en naar de vele vrouwelijke wetenschappers die dat historische moment mogelijk hebben gemaakt.

"Het is een evenement dat gericht is op het promoten van vrouwen in de wereld van nieuwe technologieën en innovatie waar ze nog steeds te vaak ondervertegenwoordigd zijn", zegt coördinator van Women in Tech.brussels Loubna Azghoud aan BRUZZ.

Het hele programma vind je hier terug.

Cijfers

Slechts 8% van de studenten informatica aan hogescholen en 0,3 tot 15% in programmeerscholen zijn van het vrouwelijke geslacht volgens het recentste onderzoek van het BISA en Innoviris.

Om die reden wil het Brusselse Gewest een gendergelijkheidsbeleid in de strategie van digitaal plan NextTech.brussels. De doelstellingen zijn talrijk: de opleiding voor coderen en STEM-studierichtingen voor meisjes en vrouwen bevorderen, vrouwen ondersteunen in hun startups en groei, en de vrouwelijke aanwezigheid in de hightechsector verhogen. "Het is belangrijk te vechten tegen stereotypen in Brussel die zeggen dat digitale beroepen mannenberoepen zijn”, zegt staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) aan BRUZZ.

Die missie is toegewezen aan de dienst 1819 en is uitgemond in de oprichting van Women in Tech.brussels, een hulpmiddel om dat beleid in de praktijk om te zetten.

Women Code Festival 2019
© Women Code Festival
| Het Women Code Festival 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?