Ramène Ta Culotte: 'Vrouwen verdienen meer plaats in de openbare én intieme ruimte'

TH
© BRUZZ
24/09/2019

Van 22 tot 28 september kan je aan Allee Du Kaai naar Ramène ta Culotte, een festival dat mensen wil aanzetten om na te denken bij welke plaats de vrouw in de openbare ruimte krijgt. In ons radioprogramma A la Carte heeft Tine Declerck van vzw Toestand uitgelegd waarom dat zo belangrijk is.

"Vrouwen in Brussel, maar ook ver daarbuiten, eigenen zich veel minder ruimte toe dan mannen", stelt Tine Declerck vast. "Het gaat dan niet alleen om publieke ruimte, vrouwen nemen ook minder intieme ruimte in beslag. Daar moeten we dringend iets aan doen."

Als je langs de Brusselse sportpleintjes wandelt, stel je vast dat Tine Declerck gelijk heeft. Het overgrote deel 'straatsporters' is man. "Wanneer heb jij al eens een vrouw zien basketballen op de Oude Graanmarkt? Precies. Daar moeten we mee aan de slag. Door activiteiten voor vrouwen te organiseren op de pleintjes, kunnen we onze aanwezigheid daar rechttrekken."

Als concreet voorbeeld geeft Tine Declerck het Ligne 2-park in Laken aan. "Leefmilieu Brussel, waarmee we intensief samenwerken, reserveert de pleintjes in dat park twee uur per week voor meisjes en vrouwen. Dat zijn kleine ingrepen die op termijn een groot verschil kunnen maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, Vzw Toestand, A la Carte, Allee du Kaai, Ramene ta culotte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie