'Middeleeuwse toestanden' in Brusselse gevangenissen

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 16 oktober 2019

“De Brusselse gevangenissen zitten propvol en door het ontbreken van psychologische begeleiding is de kans op recidive zoveel groter.”, Dat vertelt strafpleiter Dimitri De Béco in het BRUZZ-programma A La Carte. De advocaat hekelt de ‘middeleeuwse toestanden’ in onze gevangenissen.

Dimitri De Béco heeft dagelijks contact met gedetineerden in de gevangenis en noemt de situatie daar ‘onhoudbaar’. “Hoe moeten de mensen zich herintegreren in de maatschappij als ze in zulke erbarmelijke omstandigheden moeten leven?” vertelt hij.

Daarom pleit de advocaat voor meer transitiehuizen, zoals die er zijn in Mechelen en Edingen. Net zoals gevangenissen zijn die transitiehuizen uitgerust met een toegangscontrole- en bewakingscamerasysteem en kunnen gedetineerden het huis niet zomaar verlaten.

Transitiehuizen zijn volledig nieuw in België, maar bestaan al langer in Nederland. Daar helpen sociale werkers, psychologen en criminologen de gedetineerden om opnieuw autonoom deel te kunnen uitmaken van de maatschappij. 

Ook Brussel zal mee op de kar springen, maar het concept krijgt een andere invulling. ”Het huis staat open voor mensen die net (voorwaardelijk) uit de gevangenis vrijgelaten zijn en veroordeelden met een enkelband. Zo bereiden ze de overgang naar de maatschappij voor en voorkomen ze dat gedetineerden hervallen”, zegt de woordvoerster van de Justitiehuizen van de Franse Gemeenschap Valerie Hendrikx, medeverantwoordelijk voor het huis in Edingen, aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?