ACOD Gevangenissen klaagt werkomstandigheden aan met actie in Brussel

© Belga
19/09/2023

Een delegatie van ACOD Gevangenissen heeft dinsdagochtend omstreeks 9.00 uur actie gevoerd aan de Hoge Raad van Justitie in Brussel, waar gelijktijdig een sociaal overleg met het kabinet Justitie plaatsvond. De vakbondsleden klaagden er de onmenselijke werkomstandigheden in de Belgische gevangenissen aan en braken een lans voor bijkomende investeringen. Een tiental cipiers en vakbondsleden was aanwezig bij de actie.

"Sinds de besparingsrondes van voorgaande regeringen staan de Belgische gevangenissen onder enorme druk, door overbevolking en een aanslepend personeelstekort", zegt Dieter Cools van ACOD Gevangenissen. ACOD wil daarom inzetten op een veilige leef- en werkomgeving voor het gevangenispersoneel, "maar dat kan volgens ons enkel als er aan een aantal zaken iets structureel zal veranderen."

"De werkomstandigheden in de gevangenissen zijn er voor personeel én gedetineerden dramatisch op achteruitgegaan", aldus Cools. "Overbevolking leidt tot meer agressie naar het gevangenispersoneel toe, wat de werkdruk nogmaals verhoogt", duidt Cools. "We vragen dat er een goed personeelsbeleid komt, maar ook nieuwe investeringen in infrastructuur en het bouwen van nieuwe gevangenissen."

"Samen met de minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) hebben we eerder dit jaar een voorakkoord gesloten. Maar dat voorakkoord heeft de begroting niet gehaald", vervolgt Cools. "We willen met een volgende regering terug rond de tafel gaan zitten en het voorakkoord uitgevoerd zien worden."

Eerder deze week diende ACOD Gevangenissen nog een stakingsaanzegging in voor 25 september. Als gevolg daarvan vond in het gebouw van de Hoge Raad van Justitie gelijktijdig een sociale overlegronde plaats tussen het kabinet Justitie en ACOD Gevangenissen. "Dit sociale overleg dient om tot oplossingen te komen. Maar gezien het probleem al jaren gaande is, hebben we weinig vertrouwen dat dat zal lukken." Indien het overleg niet in haar opzet slaagt, "dan zullen er acties volgen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie