20230705 1852 Kort gesprek Alexis Deswaef

| Een van de advocaten, Alexis Deswaef.

Twee Brusselse advocaten nemen verdediging van Congolese opposant waar

© Belga
12/07/2023

Twee Brusselse advocaten, meesters Alexis Deswaef en Dimitri de Béco, nemen de verdediging op van Salomon Idi Kalonda, de rechterhand van de Congolese opposant Moïse Katumbi Chapwe. Dat melden de twee advocaten in een persbericht. Kalonda zit in een Congolese gevangenis sinds hij op 30 mei zonder aanwijsbare reden werd opgepakt op de luchthaven Kinshasa-N'Djili. Volgens de advocaten gaat het om een arbitraire vrijheidsberoving die duidelijk als doel heeft Moïse Katumbi te raken.

Moïse Katumbi is het boegbeeld van de Congolese oppositiepartij 'Ensemble pour la République' en kandidaat voor de presidentsverkiezingen die in december moeten plaatsvinden.

"Zijn rechterhand Salomon Kalonda werd na zijn arrestatie op 30 mei tien dagen in volledige afzondering gehouden in de gebouwen van de DEMIAP, de militaire inlichtingendiensten, zonder bezoek van zijn familie of advocaten", zeggen meesters de Béco en Deswaef. "In die periode werden huiszoekingen gehouden die geen enkel wettelijk kader hadden, en in plaats van binnen de 48 uur voor een procureur te worden geleid, waar hij in aanwezigheid van zijn advocaat moest verhoord worden en te horen moest krijgen wat hem verweten werd, is hij ter beschikking gesteld van een militaire rechtbank."

Niets rechtvaardigt dat een burger zou onderworpen worden aan militaire justitie en dat is enkel gebeurd om Kalonda alle wettelijke garanties te ontzeggen, klinkt het nog. "Het is pas door een persconferentie van de DEMIAP dat zijn advocaten gehoord hebben wat hem zogenaamd verweten wordt, een bedreiging voor de veiligheid van de staat. Die leugenachtige beschuldiging steunt nergens op en is enkel een voorwendsel om een politiek opposant te kunnen arresteren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni