Mensenrechtenadvocaat Alexis Deswaef opgepakt in Djibouti en land uitgezet

Alexis Deswaef
© Saskia Vanderstichele
| Alexis Deswaef
© Saskia Vanderstichele
| Alexis Deswaef

De Belgische mensenrechtenadvocaat en vice-voorzitter van de Internationale federatie voor de mensenrechten (FIDH), Alexis Deswaef is maandag in Djibouti opgepakt en het land uitgezet. Dat heeft hij dinsdag in een communiqué laten weten.

Deswaef was op missie in Djibouti om er de situatie van mensenrechtenverdedigers in het Oost-Afrikaanse land te beoordelen. Maandag rond 17 uur maakten vier politieagenten hun opwachting in het hotel waar hij verbleef. De Belg werd meegenomen naar de luchthaven en op een vliegtuig naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba gezet. De autoriteiten namen zijn aantekeningen, telefoon en sim-kaart in beslag.

Waarom hij werd opgepakt, kwam Deswaef naar eigen zeggen niet te weten. Voorafgaand aan zijn arrestatie had Alexis Deswaef onder meer een afspraak met meester Zakaria Abdillahi, de voormalige voorzitter van de Djiboutiaanse Liga voor Mensenrechten, een lidorganisatie van de FIDH. Ook had hij ontmoetingen met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, vakbondsorganisaties, de politieke oppositie en de VN.

De missie vond plaats in de gespannen context van de parlementsverkiezingen van 24 februari die door de voornaamste oppositiepartijen werden geboycot. "Het gebrek aan aandacht voor de mensenrechten en de autoritaire koers van de Djiboutiaanse staat verontrusten ons", verklaarde meester Deswaef. "Wat hebben ze te verbergen dat ze zo bang zijn voor een missie van een ngo", vroeg hij zich af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?